Υγεία παιδιού: Πρόληψη και προστασία από τα εγκαύματα

Για τα μικρά παιδιά η «πηγή» ενός εγκαύματος μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε: από τις ακτίνες του ήλιου, καυτό νερό ή κάποιο άλλο υγρό στην κουζίνα, μέχρι ένας αναπτήρας, η ηλεκτρική πρίζα ή ακόμη και κάποια χημική ουσία.

Όποια όμως και εάν είναι η προέλευση ενός εγκαύματος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο δέρμα και ουλές.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς, που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο του παιδιού σε περίπτωση εγκαύματος:

1. Πολύ νερό!! Καλό θα είναι στο σημείο να πέσει πολύ νερό δροσερό ώστε να ανακουφίσει τον πόνο. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείται πάγος, καθώς μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της επούλωσης, ενώ δεν επιτρέπεται να τρίβουν την πληγή καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία.

2. Καλό θα είναι να απομακρυνθούν τα ρούχα από την περιοχή που έχει καεί. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στο σημείο αυτό: εάν τα ρούχα έχουν κολλήσει επάνω στην πληγή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα τραβήξουν οι γονείς! Με τη χρήση ψαλιδιού μπορούν να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ύφασμα.

3. Εάν η τραυματισμένη περιοχή εξακολουθεί να έχει έντονο χρώμα μπορεί να γίνει χρήση αποστειρωμένης γάζας για να καλυφθεί ο τραυματισμός.

4. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται λιπαρές ουσίες, όπως λάδι, βούτυρο ή ακόμη και ταλκ. Όλες αυτές αποτελούν «σπιτικά γιατροσόφια» που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιδεινώσουν τη βλάβη. Σε περίπτωση που το έγκαυμα είναι αρκετά σοβαρό, δεν περνάει η ερυθρότητα ή συνεχίζεται ο πόνος, καλό θα είναι να απευθυνθούν οι γονείς στον παιδίατρο. Επιπλέον, εάν έχει προκληθεί έγκαυμα από ηλεκτρική πηγή ή χημικά θα πρέπει άμεσα να καλέσουν τον παιδίατρο, ώστε να τους καθοδηγήσει για τις επόμενες κινήσεις.

Και μερικές χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές, ώστε να αποφεύγεται ή τουλάχιστον να μειώνεται ο κίνδυνος εγκαύματος ενός παιδιού:

1. Οι γονείς μπορούν να τοποθετήσουν ανιχνευτές καπνού σε σημεία όπως η κουζίνα ή το υπνοδωμάτιο.

2. Μπορούν να οργανώνουν ασκήσεις εκκένωσης του χώρου για όλη την οικογένεια σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε κάθε μέλος που απασχολείται και φροντίζει τα μικρά παιδιά, να γνωρίζει πώς θα κινηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

3. Η ύπαρξη ενός πυροσβεστήρα και η εξάσκηση για τη χρήση του, σίγουρα μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο σε περίπτωση φωτιάς.

4. Οι γονείς μπορούν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά να κινούνται προς μία έξοδο σε έκτακτη ανάγκη ή να πέφτουν στο πάτωμα και να περιστρέφονται σε περίπτωση που τα δικά τους ρούχα έχουν αρπάξει φωτιά.

5. Καλό θα είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά έναρξης μιας πυρκαγιάς από τσιγάρο.

6. Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουν οι γονείς φαγητό επάνω στην κουζίνα ή το φούρνο, χωρίς ένας ενήλικας να επιβλέπει τις κινήσεις του παιδιού.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Διαβάστε επίσης:
Διάσειση στα μωρά: 5 σημάδια, 4 αίτια και θεραπεία

Κινδύνους που κρύβει το σπίτι για ένα παιδί και ενδεχομένως δεν πάει το μυαλό μας

Προστατέψτε τα παιδιά από τα εγκαύματα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved