Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση και κίνδυνοι
Ένα συχνό φαινόμενο των καλοκαιρινών διακοπών, είναι η εκδήλωση γαστρεντερίτιδας στα παιδιά, που μπορεί να διαρκεί λίγες ημέρες, ταλαιπωρεί όμως αρκετά τους μικρούς ασθενείς.
Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει αρχικά να ελέγχουν στο μέρος που επιλέγουν για διακοπές εάν υπάρχει παιδίατρος, ενώ καλό θα είναι να είναι ενημερωμένοι για τα πρώτα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας.
Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στα παιδιά
Ο έμετος, η διάρροια ή η εκδήλωση και των δύο, αποτελούν τα πιο κοινά συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, που αποτελεί μία παροδική φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος. Με την εμφάνιση αυτών, οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται το βασικό κανόνα θεραπείας: όποια και εάν είναι η αιτιολογία της γαστρεντερίτιδας (κάποιος ιός ή μικρόβιο) η σωστή, αυστηρή δίαιτα είναι η μόνη θεραπεία.
Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά: Τι να κάνουν οι γονείς μόλις δουν τα πρώτα συμπτώματα
Στην περίπτωση που το παιδί εμφανίσει έμετο, καλό να είναι να μην καταναλώσει τίποτα για τις επόμενες τρεις ώρες και βέβαια ούτε λόγος για νερό, ένα λάθος που κάνουν πολύ συχνά οι γονείς. Ο λόγος είναι πολύ απλός: το στομάχι του παιδιού είναι ήδη ερεθισμένο, συνεπώς οποιαδήποτε τροφή ή υγρό στοιχείο θα του προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο ερεθισμό. Μετά από 3 ώρες αρχίζει σταδιακά η εισαγωγή υγρών, όπως για παράδειγμα με ένα κουταλάκι ανά 10 λεπτά να καταναλώνει λίγο νερό και αφού περάσει ακόμη μία ώρα χωρίς έμετο, μπορεί να καταναλώσει λίγο περισσότερο νερό. Όσον αφορά τις στερεές τροφές, εάν το παιδί εκδήλωσε μόνο εμέτους, καλό θα είναι να εισαχθούν στη διατροφή του από την επόμενη ημέρα.
Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά: Το παιδί έχει μόνο διάρροιες
Στην περίπτωση που το παιδί εμφανίσει μόνο διάρροιες, χρειάζεται αρκετή προσοχή προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της αφυδάτωσης. Έτσι είναι καλό το παιδί να προσλαμβάνει τις ποσότητες των υγρών που χάνει μέσω των κενώσεων, ώστε να παραμένει ενυδατωμένο. Εάν η συχνότητα μεταξύ των κενώσεων είναι μεγάλη και η διάρροια έντονη, τότε είναι καλύτερο να παραμείνει το παιδί μόνο με νερό και ηλεκτρολύτες για τις πρώτες 6-12 ώρες. Στη συνέχεια μπορεί να ενταχθεί στη δίαιτά του ρύζι, κρέμες ορύζης (χωρίς γάλα όμως) και μικρές μερίδες κοτόπουλου. Με τη βελτίωση της κατάστασης μπορούν να εισαχθούν τα λαχανικά και το γάλα.
Γαστρεντερίτιδα στο βρέφος: Συμβουλές για γονείς
Εάν πρόκειται βέβαια για βρέφος κάτω των 6 μηνών που διατρέφεται αποκλειστικά με γάλα, σε καμία περίπτωση δεν εισάγουμε άλλο υγρό ή στερεή τροφή. Το μωρό θα συνεχίζει να θηλάζει, καθώς το μητρικό γάλα είναι η καταλληλότερη τροφή για το ερεθισμένο έντερο. Τα παραπάνω ισχύουν και για τα βρέφη που τρέφονται με γάλα σε μορφή σκόνης, ωστόσο εκεί μπορούμε να αυξήσουμε την αραίωση στην αρχή και κατόπιν να πυκνώνει το γάλα σταδιακά, με τη βελτίωση της κατάστασης.
Κλείνοντας, θα είναι καλό οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρο τους, ο οποίος θα τους κατευθύνει για τα απαραίτητα βήματα και θα συστήσει τη μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο, στην περίπτωση που η γαστρεντερίτιδα δεν βελτιώνεται και χρήζει ενδοφλέβιας χορήγησης υγρών και ηλεκτρολυτών.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com
Διαβάστε επίσης:
Οξεία γαστρεντερίτιδα: Πότε μπορούν να φάνε τα παιδιά;
Ποια λάθη κάνουν οι γονείς στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας
To παιδί σας κόλλησε γαστρεντερίτιδα: Τι πρέπει να κάνετε
Οδηγίες ΚΕΕΛΠΝΟ: Γαστρεντερίτιδα-Συμβουλές για ενήλικες, βρέφη και παιδιά