Σε ποια ηλικία ένα παιδί μπορεί να αρχίσει να τρώει μόνο του;
Ένα σημείο που μπορεί να αποτελέσει άγχος για τους γονείς και ιδιαίτερα για τις νέες μαμάδες είναι η αγωνία να μάθει το παιδί να τρέφεται μόνο του.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η ικανότητα αυτή χρειάζεται πολύ χρόνο, προκειμένου το παιδί να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει με ακρίβεια λεπτές κινήσεις, ώστε να μπορεί να καταναλώσει μόνο του την τροφή του.
Πότε μπορεί να φάει μόνο του ένα παιδί; Πρώτη επαφή με κουτάλι
Είναι μία διαδικασία με στοιχεία μίμησης, καθώς το παιδί μιμείται τους γονείς, ωστόσο χρειάζεται να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να γίνει αυτόνομο και ανεξάρτητο. Στην ηλικία των 12 μηνών το μωρό μπορεί να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του, ενώ μόλις έχει μάθει να πίνει νερό από ποτήρι. Οι γονείς μπορούν να του δώσουν στα χέρια του ένα κουτάλι, ώστε να έχει την πρώτη του επαφή και να κάνει τις πρώτες του προσπάθειες.
Στην ηλικία των 15 μηνών, έχει αποκτήσει πολύ καλύτερο έλεγχο των κινήσεών του και τοποθετεί μόνο του την τροφή στο στόμα. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς απελπίζονται καθώς βλέπουν το παιδί να πετά κάτω το φαγητό του. Και αυτό όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό καθώς αποτελεί ένα παιχνίδι που του προσφέρει χαρά και διασκέδαση! Ταυτόχρονα, είναι σε θέση να γεμίζει το κουτάλι του και να προσπαθεί να το βάλει στο στόμα του, ωστόσο ακόμη το μεγαλύτερο μέρος της τροφής καταλήγει κάτω.
Μην σας πιάνει πανικός!
Οι γονείς θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δείχνουν απόλυτη ψυχραιμία, καθώς οποιοσδήποτε πανικός μπορεί να τρομοκρατήσει το παιδί και να αναστείλει την προσπάθεια που καταβάλλει. Καλό θα είναι να χρησιμοποιούνται επίσης σκεύη, τα οποία δεν σπάνε, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα και πιθανοί τραυματισμοί του παιδιού.
Φτάνοντας τους 18 μήνες το παιδί είναι σε θέση να χρησιμοποιεί πλέον και το πιρούνι, να πίνει νερό από ποτήρι ή κούπα κάθε φορά που εκείνο το επιθυμεί. Το παιχνίδι με τα σκεύη ή με την τροφή του δεν λείπει, ακόμη και τώρα, ωστόσο σταδιακά αρχίζουν να μειώνονται οι φορές που θέλει να παίξει εκτοξεύοντας το πιάτο του σαν αεροπλάνο.
Για την πλειοψηφία των παιδιών, αυτές οι χαοτικές καταστάσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος, παύουν να υφίστανται μετά τα δεύτερα γενέθλια, ενώ είναι η στιγμή που αρχίζουν τα πρώτα αντίθετα στοιχεία: ανησυχούν όταν ρίξουν κατά λάθος το φαγητό τους κάτω, λερώσουν τα χέρια τους με την τροφή τους ή χυθεί νερό στα ρούχα τους.
Σε κάθε περίπτωση οι γονείς οφείλουν να συμβουλεύονται τον παιδίατρο, τόσο για την ποιότητα και τη σύσταση των γευμάτων όσο και για όλη τη διαδικασία του φαγητού, προκειμένου να διασφαλιστεί στο μέγιστο η σωματική ανάπτυξη και ακεραιότητα του παιδιού.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com