Ψείρες: Συμβουλές για αντιμετώπιση & θεραπεία από την παιδίατρο του Mothersblog

Η φθειρίαση είναι μία παρασίτωση ιδιαίτερα συχνή στα μικρά παιδιά, γιατί το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ο εξαιρετικά εύκολος τρόπος μετάδοσης της.

Χαρακτηριστικό είναι πως αφορά ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, ακριβώς λόγω της τόσο εύκολης μετάδοσης της:

  • είτε μέσω αντικειμένων κοινής χρήσης (πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, ρούχα)
  • είτε ακόμη και από τα μπουφάν που είναι κρεμασμένα δίπλα - δίπλα στο σχολείο

Η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα μικροσκοπικό, λευκό – γκρίζο έντομο, διάστασης 3-4 χιλιοστών, το οποίο ζει κολλημένο στην τρίχα απομυζώντας το αίμα. Η ψείρα έχει μικρή διάρκεια ζωής καθώς δεν μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από 55 ώρες μακριά από την τρίχα του ξενιστή, δηλαδή του ανθρώπου.

Πώς μπορούν όμως οι γονείς να καταλάβουν ότι το παιδί έχει κολλήσει ψείρες;

Είναι γεγονός πως πολλές φορές μπορεί να είναι ασυμπτωματικό, ενώ κάποιες άλλες φορές ο έντονος κνησμός που εμφανίζει το παιδί θα πρέπει να προβληματίσει τους γονείς. Επιπλέον, υπάρχουν φορές που μπορεί να δημιουργηθεί ένα εξάνθημα στη βάση της κεφαλής, στον τράχηλο ή γύρω από τα αυτιά. Στην περίπτωση που εκδηλώνονται επίμονες σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις σε αυτήν την περιοχή, επίμονο εξάνθημα ή ακόμη και διογκωμένοι λεμφαδένες μπορούν να αποτελούν συμπτώματα παρουσίας φθειρίασης.

Οι γονείς καλό θα είναι να προμηθευτούν από το εμπόριο διάφορα τοπικά αντιφθειρικά, πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις του παιδιάτρου και μπορούν να εφαρμοστούν σε παιδιά άνω των 2 ετών. Θα πρέπει πάντα να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του κατασκευαστή. Σε γενικές γραμμές οι γονείς θα πρέπει να λούσουν το κεφάλι του παιδιού και να εφαρμόσουν την αντιφθειρική αγωγή για περίπου 8-10 λεπτά. Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεβγάλουν το κεφάλι του παιδιού και να επαναλάβουν την ίδια αγωγή έπειτα από 7-10 ημέρες.

Στο διάστημα μεταξύ των δύο εφαρμογών της αγωγής δεν θα πρέπει να τοποθετηθεί στο κεφάλι του παιδιού σαμπουάν με conditioner, conditioner, ξύδι ή λάδι ελιάς, ενώ απαγορεύεται και η χρήση σεσουαρ για το στέγνωμα των μαλλιών. Ο λόγος είναι πως όλα αυτά μπορούν να αδρανοποιούν την αντιφθειρική αγωγή, η οποία στο μεσοδιάστημα εξακολουθεί να δρα κανονικά. Ταυτόχρονα ολόκληρος ο εξοπλισμός που ήρθε σε επαφή με το παιδί (μαξιλαροθήκες, κλινοσκεπάσματα) θα πρέπει να πλένονται με πολύ ζεστό νερό (55oC) γιατί στη θερμοκρασία αυτή οι ψείρες και οι κόνιδες δεν επιβιώνουν.

Το παιδί θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι μέχρι και την επανάληψη της αγωγής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι έχει θεραπευτεί και δεν μεταδίδει τη φθειρίαση. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς οφείλουν να παραμένουν ψύχραιμοι καθώς η φθειρίαση δεν αποτελεί ένδειξη κακής υγιεινής του παιδιού, ενώ επιπλέον δεν συνοδεύεται με σοβαρές επιπλοκές και επιπτώσεις.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved