Όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι γονείς με τα παιδιά τους στο χιόνι - Συμβουλές για ασφαλείς βόλτες
Ο «Τηλέμαχος» πέρασε από αρκετές περιοχές της Ελλάδας και αρκετοί γονείς προγραμματίζουν αποδράσεις στα χιόνια για σκι με τα παιδιά τους, ώστε να περάσουν όμορφες στιγμές.
Πράγματι το χιόνι αποτελεί για τα παιδιά μια φυσική πηγή χαράς και διασκέδασης, δεν θα πρέπει όμως να αμελούν οι γονείς πως μπορεί να κρύβει κινδύνους και να αποτελέσει πηγή σοβαρών ατυχημάτων.
Η ηλικία του παιδιού, ο σωματότυπος και η φυσική του κατάσταση αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την απόδοσή του και την ενασχόληση του με δραστηριότητες στο χιόνι. Θα πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα οι οδηγίες των εκπαιδευτών, ακόμη και εάν οι γονείς γνωρίζουν πολύ καλό σκι. Η προτεινόμενη ηλικία που μπορεί ένα παιδί να μυηθεί στο σκι είναι μετά τα 4 έτη, ενώ μερικά χιονοδρομικά κέντρα δεν επιτρέπουν σε παιδιά κάτω των 7 ετών να προπονηθούν στο σκι.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων έχει δημοσιεύσει αρκετές συστάσεις και οδηγίες, προκειμένου το σκι και το snowboard να είναι ασφαλείς δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με αυτές:
- Το παιδί θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, με γυμνασμένους μύες, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης κράμπας.
- Η τεχνική αποτελεί το χρυσό κανόνα για εξάσκηση των χειμερινών δραστηριοτήτων με ασφάλεια. Το παιδί θα πρέπει να διδάσκεται τις βασικές τεχνικές από ειδικά εκπαιδευμένα άτομα, καθώς αυτοί θα του εξηγήσουν πώς θα πρέπει να χειρίζεται τον εξοπλισμό και το σωστό τρόπο ώστε να πέφτουν στο χιόνι. Επιπλέον θα εκπαιδεύσουν το παιδί να έχει τον απόλυτο έλεγχο του σώματος και των κινήσεών του και να παραμένει συγκεντρωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι τα παιδιά να παρακολουθούν οργανωμένα τμήματα εκμάθησης, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδό τους.
- Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται εξοπλισμός που δεν ενδείκνυται για την ηλικία του παιδιού.
- Δεν θα πρέπει το παιδί να μένει χωρίς επίβλεψη ενηλίκου καμία στιγμή, ακόμη και εάν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά αρκετά εκπαιδευμένα.
- Συνίσταται η χρήση ειδικών γυαλιών, που θα προστατεύουν τα παιδικά μάτια από την έντονη αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας.
- Η ένδυση του παιδιού θα πρέπει να περιλαμβάνει ρούχα σε στρώσεις , με συνθετική σύσταση, ενώ εξωτερικά να είναι αδιάβροχα.
- Όπως δεν πρέπει να αμελούνται τα γυαλιά ηλίου, έτσι δεν πρέπει να παραμελείται και η προστασία του δέρματος. Θα πρέπει να ενυδατώνονται τα χείλη και το δέρμα να προστατεύεται με κατάλληλες αντηλιακές κρέμες, που θα καλύπτουν τις ανάγκες της παιδικής επιδερμίδας.
- Προσοχή στην αφυδάτωση. Η κούραση μπορεί γρήγορα να αφυδατώσει το παιδί, για αυτό θα πρέπει να καταναλώνει αρκετά υγρά όσο εξασκείται και η διατροφή του να είναι αρκετά ελαφριά.
Επειδή οι χειμερινές δραστηριότητες απαιτούν μεγάλη ταχύτητα κίνησης στο χιόνι, μπορεί να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί, όπως κατάγματα και σπάσιμο οστών. Τα άνω άκρα συνήθως επιβαρύνονται περισσότερο στις πτώσεις, με δεδομένο ότι τα πόδια είναι προσδεδεμένα στον εξοπλισμό. Ένας οξύς πόνος έπειτα από πτώση στον ώμο για παράδειγμα, που εμποδίζει το παιδί να συνεχίσει, μπορεί να συνεπάγεται κάταγμα στο οστό του.
Για άμεση ανακούφιση συνίσταται η χρήση πάγου, η διακοπή της δραστηριότητας και η ανάπαυση καθώς και η στερεοποίηση του τραυματισμένου άκρου, μέχρι να επιμεληθεί το τραύμα ο παιδίατρος. Η διάσειση είναι επίσης ένα συχνό φαινόμενο κατά την πτώση στο χιόνι, σε περίπτωση τραυματισμού της κεφαλής. Τα συμπτώματά της εμφανίζονται αμέσως μετά το χτύπημα και μπορεί να διαρκέσουν μερικές ώρες ή ημέρες. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να διακοπεί οποιαδήποτε δραστηριότητα του παιδιού και να αναπαυτεί.
Η βασικότερη οδηγία προς τους γονείς είναι πως το χιόνι μπορεί να είναι ασφαλές παιχνίδι για τα παιδιά αρκεί πάντοτε να υπάρχει ο κατάλληλος και απαραίτητος εξοπλισμός και να ακολουθούνται οι οδηγίες των έμπειρων εκπαιδευτών.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com