Παιδί και ύπνος: Πόσο πρέπει να κοιμάται ένα παιδί ανά ηλικία (πίνακας)
Ιδανικές ώρες ύπνου ανά ηλικία - Δείτε τον πίνακα παρακάτω!
Ένα ερώτημα που απασχολεί τους γονείς αρκετά συχνά, είναι ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού πόσος ύπνος είναι απαραίτητος. Παρόλο που είναι γνωστό πως οι ανάγκες για ύπνο είναι ατομικές, είναι καλό να ακολουθούνται μερικές χρήσιμες συμβουλές που καλύπτουν το παιδί, ανάλογα με το ηλικιακό του στάδιο.
Η Αμερικανική Ακαδημία της Ιατρικής του Ύπνου, εξέδωσε πρόσφατα χρήσιμες οδηγίες, σχετικά με τη διάρκεια του ύπνου και τις ανάγκες του παιδιού για αυτόν ανάλογα με την ηλικία του. Έτσι, στα πλαίσια ενός 24-ώρου, είναι καλό να ακολουθούνται τα παρακάτω:
Ένα επιπλέον σημείο που χρήζει προσοχής από τους γονείς είναι η καθιέρωση ενός συγκεκριμένου προγράμματος ύπνου για το παιδί, το οποίο θα πρέπει να τηρείται πιστά. Το παιδί σε καμία δεν μπορεί να ακολουθεί το ωράριο των γονιών, τη μία μέρα να πηγαίνει νωρίς για ύπνο ενώ την επόμενη να περιμένει να τελειώσουν οι υποχρεώσεις των γονέων και να καθυστερήσει πολύ να πέσει στο κρεβάτι. Η βασική αυτή αρχή τήρησης ενός τακτικού προγράμματος ύπνου και μιας ρουτίνας, σαφέστατα είναι καλό να ακολουθείται και από τους γονείς, καθώς ένα μη τακτικό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πνευματική, τη σωματική και την κοινωνική υγεία του ατόμου. Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται πως είναι αυτοί που δίνουν το «καλό παράδειγμα» για ένα σωστό ύπνο, έτσι το να ξενυχτούν για παράδειγμα δουλεύοντας δεν δίνει την καλύτερη εικόνα προς μίμηση στα παιδιά. Ο ύπνος θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στον οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς εξασφαλίζει υγεία και ευεξία.
Στα παιδιά η έλλειψη ενός τακτικού προγράμματος ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση προβλημάτων όπως η έλλειψη συγκέντρωσης, η παχυσαρκία, οι πονοκέφαλοι και η κατάθλιψη. Τα παιδιά με συγκεκριμένες συνήθειες ύπνου έχουν υγιέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και πνευματική υγεία, καθώς και καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Ταυτόχρονα, ένας καλός ύπνος εξασφαλίζει στο παιδί τα απαραίτητα αποθέματα ενέργειας, για να πραγματοποιεί όλες του τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα άλλο σημείο που χρήζει προσοχής σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου, είναι η χρήση κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και tablets κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς σχετίζονται με εμφάνιση διαταραχών ύπνου. Όλες αυτές οι οθόνες θα πρέπει να απομακρύνονται από το δωμάτιο του παιδιού και η χρήση τους να σταματά τουλάχιστον μία ώρα πριν την ώρα που θα πάει για ύπνο.
Ο φωτισμός και η θερμοκρασία στο δωμάτιο που κοιμάται το παιδί, θα πρέπει να ελέγχονται καθώς θα πρέπει να βοηθούν τη διαφικασία του ύπνου. Το παιδί έχει ανάγκη από μία ήσυχη γωνιά, χωρίς πολλά παιχνίδια, μόνο με ένα αγαπημένο αρκουδάκι και μια ζεστή και ασφαλή κουβέρτα. Τέλος, ειδικότερα για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει οι γονείς να έχουν κατά νου πως δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν αυξημένες υποχρεώσεις, τα απογεύματα θα πρέπει να έχουν πιο ελαφρύ πρόγραμμα, χωρίς μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων, ενώ θα πρέπει να τελειώνουν σχετικά νωρίς ώστε το παιδί να έχει περιθώριο να ξεκουράζεται και να ηρεμεί πριν τον ύπνο.
Σε κάθε περίπτωση είναι καλό οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρο για τα θέματα του ύπνου, καθώς μπορεί εγκαίρως να διαγνωστεί τυχόν ύπαρξη διαταραχής ύπνου και να δοθούν χρήσιμες συμβουλές αντιμετώπισης.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com