Καλοκαίρι και αντηλιακό: Συμβουλές για παιδιά
Οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους και για πολλούς έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες βουτιές του καλοκαιριού!
Το αντηλιακό θα πρέπει να αποτελεί ένα από τα απαραίτητα αξεσουάρ τόσο κατά τη διάρκεια των διακοπών, όσο και μέσα στην πόλη. Ένα σημείο που χρήζει προσοχής από τους γονείς, είναι πως η εφαρμογή του αντηλιακού είναι απαραίτητη και αναγκαία ακόμη και τις ημέρες με συννεφιά, χωρίς έντονη ηλιοφάνεια, καθώς οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου (UVA, UVB) διαπερνούν σε κάθε περίπτωση τα στρώματα της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.
Οι γονείς καλό θα είναι να συμβουλεύονται τον παιδίατρο για την επιλογή και αγορά του κατάλληλου αντηλιακού, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες σχετικά με τη σωστή εφαρμογή του. Η αντηλιακή προστασία του παιδιού θα πρέπει να έχει τέτοιο δείκτη προστασίας (SPF) κατάλληλο τόσο για το σώμα, όσο και για την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου. Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης προστασίας θα πρέπει να είναι το λιγότερο 25, ενώ και παίζει ρόλο και το χρώμα της επιδερμίδας. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να είναι αδιάβροχο, καθώς έτσι θα καλύπτει το παιδί τόσο στα σημεία που παρουσιάζεται αυξημένη εφίδρωση, όσο και κατά τη διάρκεια των βουτιών στο νερό. Παρόλο αυτά το αντηλιακό καλό είναι να ανανεώνεται με πλούσια στρώματα επάλειψης αρκετά συχνά, περίπου κάθε 2 ώρες.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η επάλειψη θα πρέπει να είναι επαρκής για τη σωματική αναλογία του παιδιού, ένα λάθος το οποίο γίνεται αρκετά συχνά από τους γονείς. Καλό θα είναι λοιπόν να ζητήσουν από τον παιδίατρο να τους δείξει ποια είναι η απαιτούμενη ποσότητα αντηλιακού, ανάλογα με την ηλικία και τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Συνίσταται η συσκευασία να αναγράφει τη λέξη sunblocker, καθώς αυτό σημαίνει πως ο σχεδιασμός του αντηλιακού είναι τέτοιος ώστε να εμποδίζει όλους τους τύπους ακτινοβολίας του ήλιου καθώς αυτές αντανακλώνται, σε αντίθεση με τα αντηλιακά τύπου sunscreen τα οποία οδηγούν σε απορρόφηση των υπεριωδών ακτινών. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να έχουν κατά νου πως το αντηλιακό ακόμη και εάν είναι σύμφωνο με τις οδηγίες του παιδιάτρου, δεν προστατεύει το παιδί κατά 100%. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τηρούνται ταυτόχρονα και όλες οι ενδεδειγμένες οδηγίες για μία απόλυτη κάλυψη απέναντι στον ήλιο, όπως το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου, ο ανοιχτόχρωμος ρουχισμός και φυσικά η ενυδάτωση. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέχουν οι γονείς, ιδιαίτερα για τα βρέφη, είναι το αντηλιακό να βασίζεται σε φυσικά φίλτρα, καθώς είναι τα πιο ασφαλή που μπορούν να υπάρξουν για την παιδική επιδερμίδα.
Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και σίγουρα αποτελεί την πιο χαρούμενη και ευχάριστη εποχή για μικρούς και μεγάλους! Όλοι μπορούν να απολαμβάνουν τον ήλιο, χωρίς ωστόσο να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών θα πρέπει να παραμένουν σε σκιερά μέρη χωρίς την παραμικρή έκθεση τους στον ήλιο, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής καλό θα είναι οι γονείς να επιλέγουν άλλους τρόπους προστασίας έναντι των ακτινοβολιών, όπως ελαφρύ και ανοιχτόχρωμο ρουχισμό και αποφυγή έκθεσης στον ήλιο κατά τις ώρες 11.00 – 16.00.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com