Όλα τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν τα παιδιά και μέχρι ποια ηλικία (πίνακας)
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα εμβόλια των παιδιών τους.
Ο σκοπός του εμβολιασμού είναι ένας και εξαιρετικά σημαντικός: δημιουργία αντισωμάτων στον οργανισμό, ώστε να ενισχυθεί η άμυνά του. Ο σχεδιασμός του εμβολίου είναι τέτοιος, ώστε να περιέχει είτε αδρανοποιημένα είτε ζώντα εξασθενημένα στελέχη ιών και βακτηρίων.
Παιδιά και εμβόλια: το αποτέλεσμα του εμβολιασμού
Το αποτέλεσμα του εμβολιασμού, είναι πως ακόμη και εάν προσβληθεί ο οργανισμός από ένα μικροοργανισμό ή ιό, δεν θα νοσήσει με σοβαρά συμπτώματα και δεν θα κινδυνεύσει η ζωή του. Ταυτόχρονα, μέσω του εμβολιασμού δημιουργούνται στον οργανισμό και εξειδικευμένα «κύτταρα μνήμης», ώστε η ανοσία του να επιτευχθεί για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ποια η σημασία του εμβολιασμού στα παιδιά;
Η σημασία του εμβολιασμού φαίνεται στην πράξη, καθώς εδώ και δεκαετίες η επιστήμη έχει καταφέρει να εξαλείψει ασθένειες, μέσω των εμβολίων, οι οποίες στο παρελθόν κόστισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Παρόλο αυτά, τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα υπογραμμίζουν την επικινδυνότητα του «αντιεμβολιαστικού κινήματος», καθώς πλέον και η χώρα μας εντάσσεται στις χώρες στις οποίες έχουν επανεμφανιστεί ασθένειες, όπως η ιλαρά! Πρόκειται για μία νόσο η οποία μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα, με τα σταγονίδια του βήχα και το φτέρνισμα, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές ακόμη και στο θάνατο. Το εμβόλιο MMR έναντι του ιού της ηπατίτιδας μπορεί να χορηγηθεί στην ηλικία των 12 μηνών, σε 2 δόσεις.
Οι γονείς πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς οφείλουν να επισκεφθούν τον παιδίατρο, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος εμβολιασμός του παιδιού, σύμφωνα με την ηλικία του, όπως προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών και εφήβων.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί και η αναγκαιότητα εμβολίων όπως το Bexsero. Πρόκειται για το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου β, το οποίο εφαρμόζεται για την πρόληψη της διηθητικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, η εκδήλωση της οποίας οφείλεται στο βακτήριο N. Meningitidis. Στην περίπτωση που εισέλθει το βακτήριο στο ανθρώπινο σώμα εξαπλώνεται και προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στον εγκέφαλο, στη σπονδυλική στήλη και στο αίμα (μηνιγγίτιδα, σηψαιμία). Στις παρενέργειες που μπορούν να εμφανιστούν εντάσσονται τα τυπικά συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, ο πυρετός, η υπνηλία, το εξάνθημα, η διάρροια, ο εμετός, το κλάμα/γκρίνια, η αρθραλγία και η απώλεια όρεξης.
Σημαντικό εμβόλιο επίσης είναι και αυτό της γρίπης, το οποίο αν και προαιρετικό συνιστάται να χορηγείται σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου που μπορεί να χορηγηθεί σε 3 δόσεις περίπου στους 2 μήνες ζωής σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου.
Σε κάθε περίπτωση οι γονείς οφείλουν να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου και να μην αμελούν τον τακτικό και προβλεπόμενο εμβολιασμό του παιδιού. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως αποφεύγοντας τα εμβόλια δεν προστατεύουν το παιδί, αντιθέτως το εκθέτουν σε μεγαλύτερους κινδύνους, απειλητικούς για την ίδια του τη ζωή και ταυτόχρονα εκθέτουν ακόμη περισσότερα παιδιά σε κίνδυνο.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com