Αυτά τα λάθη γονιών βλάπτουν ψυχολογικά το παιδί
Γονεϊκές συμπεριφορές που δημιουργούν προβλήματα στο παιδί σας.
Είδαμε και την προηγούμενη φορά κάποιες συμπεριφορές που μπορούν να βλάψουν ψυχολογικά το παιδί σας.
Ήρθε η ώρα να δώσουμε σημασία και σε κάποιες ακόμα που αν και φαίνεται πως είναι για το «καλό» του παιδιού, τελικά μόνο προβλήματα φέρνουν…
Υπερπροστασία
Αυτή η μικρή λεξούλα με τα τόσο ζημιογόνα αποτελέσματα στον παιδικό ψυχισμό. Είναι κατανοητό πως ότι κάνετε το κάνετε για το καλό του παιδιού σας, για να το προστατέψετε και να το δείτε να χαίρεται τη ζωή. Όταν αυτή η προστασία όμως γίνεται στην υπερβολή, τότε μιλάμε για υπερπροστασία με βλαβερές συνέπειες. Για παράδειγμα, όταν προσπαθείτε να κρατήσετε μακριά τα «δυσάρεστα» και το μεγαλώνετε «στη γυάλα» για να μην στενοχωρηθεί, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να του δημιουργήσετε προβλήματα όταν βγει από τη γυάλα στον έξω κόσμο και δει πως τα πράγματα είναι …αλλιώς! Φανταστείτε τη ματαίωση που θα νιώσει ή ακόμη και τον θυμό του προς εσάς που «δεν το μάθατε» να διαχειρίζεται καταστάσεις… Η προστασία λοιπόν από «δύσκολα» συναισθήματα και προβλήματα, κάθε άλλο παρά βοηθητική είναι…
«Το παιδί μου είναι το καλύτερο…»
Μπορεί στα μάτια τα δικά σας να είναι το καλύτερο, δεν ισχύει όμως και για όλους τους άλλους. Όταν τονίζετε διαρκώς τα θετικά του και το πόσο έξυπνο και καλό είναι, το μόνο που καταφέρνετε είναι να διογκώνεται τον ναρκισσισμό του και να πιστεύει πως πράγματι ξεχωρίζει. Εννοείται πως θα του αυξήσετε την αυτοεκτίμηση αλλά με τρόπους και σε καταστάσεις που φαίνεται. Χρειάζεται να το μάθετε πως κάποιες φορές θα κερδίσει αλλά και κάποιες θα χάσει. Αν το αφήνετε να φέρεται όπως θέλει και να πιστεύει πως ο κόσμος γυρίζει γύρω από το ίδιο, θα απογοητευτεί στην πορεία καθώς τον ρόλο αυτόν θα τον έχει μόνο στο δικό σας μικρόκοσμο!
Δεν είναι δική σας επέκταση
Σύνηθες ο γονιός να θεωρεί πως το παιδί του θα έρθει να αναπληρώσει ότι εκείνος δεν έκανε και να έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτό. Αν όμως η δική του αξία συνδέεται με το παιδί του, το μόνο που καταφέρνει είναι να μεγαλώνει ένα παιδί που σύντομα θα νιώσει την κούραση αλλά και την ματαίωση από το βαρύ φορτίο που κουβαλάει στις πλάτες του: να κάνει όλα όσα ο γονιός του δεν έκανε… Αν μάλιστα το παιδί πέσει και στην παγίδα να προσπαθεί να τον ευχαριστήσει, τότε μαθαίνει πως για να είναι αποδεκτό θα πρέπει να έχει καλές αποδόσεις. Αποτέλεσμα να θέλει να ευχαριστεί τους άλλους για να νιώθει πως αξίζει…
Αποφυγή της ανεξαρτησίας του
Το παιδί καθώς μεγαλώνει έχει την υγιή τάση να θέλει να διαχωριστεί και να ανεξαρτητοποιηθεί από το περιβάλλον του. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο για τον γονιό, ο οποίος προσπαθεί να διατηρήσει τη σχέση «έτσι όπως ήταν» τον προηγούμενο καιρό. Αποτέλεσμα η ύπαρξη συμπεριφορών και από τις δύο πλευρές που και απομακρύνουν το γονιό από το παιδί αλλά και τραυματίζουν τον ψυχισμό…
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας