Παιδική θετικότητα – Πώς να την διατηρήσουμε
- Πώς θα ενισχύσετε την αίσθηση ασφάλειας
- Πώς θα ενισχύσετε την εμπιστοσύνη
- Πώς θα ενισχύσετε την θετικότητα μέσα από την δική σας εικόνα
- Πώς θα ενισχύσετε την έκφραση των θετικών συναισθημάτων
- Πώς θα ενισχύσετε την έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων
- Πώς θα ενισχύσετε την έκφραση ευγνωμοσύνης
Πόσο ζηλεύουμε τα παιδιά και αναπολούμε στιγμές από την παιδική μας ηλικία, τότε που η ανεμελιά ήταν το κύριο χαρακτηριστικό μας! Έχετε ποτέ σκεφτεί αλήθεια πόση θετικότητα εκπέμπουν αυτά τα μικρά πλασματάκια;
Γνωρίζουμε πως τα παιδιά πράγματι είναι από τη φύση τους πολύ πιο αισιόδοξα από εμάς τους μεγάλους. Ίσως πείτε πως λογικό εφόσον δεν έχουν τις ευθύνες και τις έγνοιες των ενηλίκων. Και εδώ αναρωτιέμαι πώς τελικά μπορούμε να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την έμφυτη αυτή αισιόδοξη παιδική τάση. Πως μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να μην χάσουν την θετικότητά τους παρά να προσπαθήσουμε αργότερα όταν θα είναι ενήλικες να κάνουμε «διορθωτικές κινήσεις» για να την επαναφέρουμε…
1. Ενισχύουμε την αίσθηση ασφάλειας:
Βασική προϋπόθεση για την διατήρηση της θετικότητας. Άλλωστε πως μπορώ να έχω μία θετική στάση όταν δεν ξέρω τι θα μου συμβεί την επόμενη ώρα; Όσο και να θέλω να την διατηρήσω, στην πορεία θα δυσκολεύομαι όλο και περισσότερο καθώς οι συνεχόμενες απογοητεύσεις και ματαιώσεις κάποια στιγμή θα μου δείξουν την άλλη πλευρά του νομίσματος, την απαισιοδοξία.
Photo by Jonathan Borba on Unsplash
2. Ενισχύουμε την εμπιστοσύνη:
Επίσης βασική προϋπόθεση για την διατήρηση της θετικότητας, καθώς αρκετά παιδιά μπορεί να είναι αισιόδοξα αλλά να μην έχουν και τόση εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Σκεφτείτε ένα παιδί που μπορεί να μην έχει καλές επιδόσεις σε ένα μάθημα ή ένα παιδί που δεν μπορεί να βάλει αρκετά καλάθια στο μπάσκετ… Κάποια στιγμή και πάλι μέσα από τις συνεχόμενες ματαιώσεις, η αυτοεκτίμησή του θα πέφτει περισσότερο, συμπαρασύροντας και την θετικότητά του. Αντίθετα, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει κάποια άλλα ταλέντα και κλίσεις που θα ανεβάσουν και πάλι την αυτοεκτίμησή του.
3. Ενισχύουμε την θετικότητα μέσα από την δική σας εικόνα:
Ναι, η δική σας εικόνα είναι αυτή που το παιδί μιμείται στη μικρή ηλικία και αντιγράφει. Αν εσείς διατηρείτε μία θετική στάση ακόμα και σε πιο δύσκολες καταστάσεις, αυτή την στάση θα υιοθετήσει και το μικρό σας.
Photo by Mathilde Langevin on Unsplash
4. Ενισχύουμε την έκφραση των θετικών συναισθημάτων:
Πόσο όμορφο το να δείχνουμε τα συναισθήματά μας και να τα εκφράζουμε. Μπορούμε να τα ενισχύσουμε επίσης μέσω της αγκαλιάς, του χαμόγελου, μέσα από φιλιά, κλπ.
5. Ενισχύουμε την έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων:
Ναι, υπάρχουν και τα αρνητικά συναισθήματα όπως και αρνητικές καταστάσεις στη ζωή μας. Χρειάζεται λοιπόν και τα παιδιά να νιώθουν ελεύθερα να εκφράσουν αρνητικά συναισθήματα, να γνωρίζουν πως η ζωή δεν είναι μόνο θετικότητα αλλά περιλαμβάνει και κάποιες καταστάσεις που δεν μας αρέσουν ή καταστάσεις που μας πληγώνουν. Δεν σημαίνει όμως πως αυτή είναι η κυρίαρχη πλευρά…
Photo by Alvaro Reyes on Unsplash
6. Κάντε θετικές «παρατηρήσεις» στη διάρκεια της ημέρας:
Για παράδειγμα, σε μία βόλτα ρωτήστε το ποιο χρώμα λουλουδιών του αρέσει, μυρίστε τα και εκφράστε πόσο σας αρέσει η μυρωδιά τους…
7. Ενισχύουμε την έκφραση ευγνωμοσύνης:
Πόσο σημαντικό να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα μας συμβαίνουν καθημερινά, για όλα όσα έχουμε και δυστυχώς όμως δεν αναγνωρίζουμε, θεωρώντας τα δεδομένα. Και όμως, τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή μας. Μάθετε λοιπόν το παιδί σας στο τελείωμα της ημέρας να αναγνωρίζει και να κατονομάζει τρία έως πέντε πράγματα, γεγονότα, καταστάσεις, κλπ. για τις οποίες νιώθει ευγνώμων που υπάρχουν στη ζωή του. Μπορείτε να το κάνετε σαν παιχνιδάκι πριν από τον ύπνο.
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια