Μαθήματα Ζωής: Τι να κάνετε όταν το παιδί είναι προκολλημένο επάνω σας

Μαρίνα Μόσχα
  • Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί είναι προκολλημένο πάνω σας;
  • Πώς μπορείτε να βοήθησετε το παιδί να γίνει πιο ανεξάρτητο;

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη φράση γονιός και παιδί; Η εικόνα που σχηματίζεται μπροστά μου είναι μία μαμά ή ένας μπαμπάς με το παιδί του αγκαλιά. Μία εικόνα που συμβολίζει την ανοιχτή αγκαλιά και την φροντίδα, τη ζεστασιά και την προσφορά από την πλευρά του γονιού. Μία εικόνα που αντικατοπτρίζει όμως και την παιδική ανάγκη, την αβοηθησία που οδηγεί το μικρό παιδί στην αγκαλιά του γονιού και στην …εξάρτηση. Μία εξάρτηση που αρκετές φορές οδηγεί με την σειρά της στην προσκόλληση, αν ο γονιός δεν φροντίσει να δώσει λίγο χώρο και χρόνο στο παιδί του. Τι εννοώ;

Γνωρίζουμε όλοι μας πως το παιδί χωρίς τη φροντίδα του γονιού ή του φροντιστή, δεν μπορεί να επιβιώσει. Ο γονιός ικανοποιεί τις παιδικές ανάγκες – αν και σταδιακά χρειάζεται να κάνει λίγο «πίσω», δίνοντας στο παιδί του την ευκαιρία να μάθει να πατάει στα μικρά του ποδαράκια και να ανεξαρτητοποιείται σιγά σιγά.

Πως θα καταλάβω αν το παιδί μου είναι προσκολλημένο πάνω μου;

Εύκολα θα έλεγα, απλά δεν θέλει να ξεκολλήσει από πάνω σας! Θέλει να είναι διαρκώς δίπλα σας και ψάχνει αφορμές για να χωθεί στη ζεστή αγκαλιά σας. Αποτέλεσμα από τη μία εσείς να εκνευρίζεστε καθώς έχετε τις καθημερινές υποχρεώσεις που πρέπει να ανταποκριθείτε και από την άλλη εκείνο να γίνεται όλο και πιο εξαρτημένο από εσάς και να δυσαρεστείται όταν δεν παίρνει την σημασία και την αγκαλιά που ζητάει, εφόσον δεν έχει μάθει να μένει μόνο του ή να κάνει κάτι μακριά από το δικό σας βλέμμα.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να γίνει πιο ανεξάρτητο;

Δείτε κάποιους τρόπους για να το βοηθήσετε το παιδί να ξεκολλήσει από πάνω σας στο βίντεο που ακολουθεί.






Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved