Μητρότητα και ψυχική υγεία μαζί - Πώς θα τα καταφέρετε
Πώς θα ενισχύσει μία μαμά την ψυχική της υγεία.
Μπορεί να υπάρχει η εντύπωση πως μόλις μία γυναίκα μείνει έγκυος, είναι χαρούμενη και πλέει σε πελάγη ευτυχίας, καθώς θα φέρει στον κόσμο το μικρό της, δεν ισχύει όμως για όλες τις εγκυμονούσες αυτό. Μάλλον πρόκειται για ένα στερεότυπο παρά για την πραγματικότητα. Αρκετά συχνά η εγκυμονούσα, όταν μάλιστα είναι και η πρώτη της εγκυμοσύνη, νιώθει υποχρεωμένη να έχει αυτή τη χαρούμενη διάθεση, τόσο που κάποιες φορές αισθάνεται άσχημα αν δεν «γεμίζει» από συναισθήματα χαράς και ευτυχίας.
Πρώτα από όλα, να διευκρινίσουμε πως στην εγκυμοσύνη υπάρχει συνεχής εξέλιξη και η γυναίκα νιώθει όλους τους μήνες να συμβαίνουν «διάφορα» στο σώμα της αλλά και στη ψυχολογία της. Υπεύθυνες θεωρούνται οι ορμόνες για αυτές τις μεταβολές ενώ υπάρχουν και κοινωνικές μεταβολές καθώς η εγκυμονούσα δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει ότι ακριβώς έκανε πριν στη ζωή της. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κλείνεται στο σπίτι, αντιθέτως, χρειάζεται να προσπαθήσει να διατηρήσει τις δραστηριότητές της που κάποιες φορές είναι δύσκολο, καθώς κουράζεται πιο εύκολα, νυστάζει, κλπ. Παρόλα αυτά, είναι σημαντική η προσαρμογή της στη νέα αυτή κατάσταση για να διατηρήσει την ψυχική της ηρεμία.
Πώς μπορώ να διατηρήσω την ψυχική μου υγεία;
Λόγω των παραπάνω μεταβολών, δεν είναι και τόσο απλό, δεν είναι όμως και τόσο δύσκολο. Εξαρτάται από ποια πλευρά θα το δει η εγκυμονούσα. Αυτό που χρειάζεται είναι να ακολουθήσει κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές – όσες και εκείνες που νιώθει πως της ταιριάζουν.
- Αποδοχή των σωματικών αλλαγών
- Αποδοχή της κατάστασης και των γενικότερων αλλαγών που θα φέρνει η εγκυμοσύνη αλλά και η γέννα μετέπειτα.
- Αποδοχή στο ότι αποκτά νέο ρόλο, αυτόν της μητρότητας και όλων των ευθυνών της
- Αποδοχή των συναισθημάτων της – όποια και να είναι αυτά – χωρίς να κρίνει και να συγκρίνει τον εαυτό της με άλλες εγκυμονούσες
- Αποφυγή στο να κλείνεται στον εαυτό της
- Αποφυγή καταστροφικών σκέψεων
- Μοίρασμα των συναισθημάτων της με το σύντροφο αλλά και φίλους και συγγενείς που νιώθει κοντά της
- Μοίρασμα στις καθημερινές υποχρεώσεις και δουλειές του σπιτιού με το σύντροφο ή με βοηθό
Πρόκειται για μία περίοδο που διαρκεί αρκετούς μήνες και που οδηγεί σε έναν νέο ρόλο, όπου θα γίνει μητέρα η εγκυμονούσα. Ας έχει πάντα στο μυαλό της – όπως και όσοι είναι στο στενό της περιβάλλον – πως έχει ανάγκη από στήριξη, βοήθεια ακόμη και σε πρακτικά ζητήματα. Υπάρχει η αγωνία για τον νέο αυτό ρόλο, το άγχος, ο φόβος για το αν θα πάνε όλα καλά, έντονη ανάγκη ελέγχου που όμως δεν βοηθά. Αντιθέτως, λίγη αισιοδοξία, θετική στάση και μοίρασμα, λειτουργούν θετικά όλους αυτούς τους μήνες. Ακόμη και όταν αισθανθεί πως η ψυχική της υγεία βάλλεται, μην φοβηθεί να ζητήσει βοήθεια ειδικού.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας