Παιχνίδια ρόλων και μίμησης: Τα οφέλη για τα παιδιά
Μέσω του παιχνιδιού αυτού τα παιδιά ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους.
Ποιος δεν έπαιξε μικρός τον γιατρό, τη μαμά και το παιδί, τον ήρωα, κλέφτες και αστυνόμους, τους ινδιάνους, κλπ. Παιχνίδια που για τα παιδιά βρίσκονται μέσα στην καθημερινότητά τους, παιχνίδια μίμησης ρόλων όπως τα ονομάζουμε εμείς οι μεγάλοι. Έχετε αναρωτηθεί τι κερδίζουν τα παιδιά μέσα από τα παιχνίδια μίμησης; Γιατί ναι, κερδίζουν, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα ίδια παιχνίδια σχεδόν με μικρές παραλλαγές παίζουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Μέσα από τα παιχνίδια αυτά, τα παιδιά φτιάχνουν τον μικρόκοσμό τους σύμφωνα με τα πρότυπα του κόσμου των μεγάλων που παρατηρούν, μιμούνται και αντιγράφουν. Το κάνουν όμως με τον δικό τους παιδικό τρόπο, έναν τρόπο διασκεδαστικό, έναν τρόπο που διεγείρει και εξιτάρει την φαντασία, με έναν τρόπο δημιουργικό, έναν τρόπο που πολλές φορές φαίνεται να επιλύει προβληματικές καταστάσεις.
Έρχονται σε καλύτερη επαφή με τον εαυτό τους αλλά και με τους άλλους, εφόσον τα παιδιά δεν είναι παπαγαλάκια και χρειάζεται να «κατανοήσουν» τον τρόπο, την συμπεριφορά, την έκφραση, ακόμα και το συναίσθημα αυτού που θέλουν να μιμηθούν. Έρχονται σε επαφή με τον συναισθηματικό κόσμο του άλλου, εξελίσσουν σταδιακά την ικανότητα να συναισθάνονται, την συναισθηματική νοημοσύνη. Μπορούν επίσης και αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα και πως να τη διαχειριστούν.
Είναι ο δικός τους τρόπος μάθησης αλλά και αφομοίωσης νέων πραγμάτων, ερεθισμάτων από το περιβάλλον, αξιών, κανόνων, μαθαίνουν τα «πρέπει» και «δεν πρέπει», το καλό και το κακό, το αποδεκτό και μη αποδεκτό αλλά και τρόπους κοινωνικοποίησης.
Τέλος, είναι ο δικός τους τρόπος αντιμετώπισης του άγχους. Μην λέμε πάλι τα ίδια, ναι και τα παιδιά έχουν άγχος. Προφανώς όχι για τους λόγους που αγχώνονται οι μεγάλοι, ας το χωνέψουμε και να μην το υποτιμάμε. Τα παιχνίδια ρόλων, για παράδειγμα το παιχνίδι του γιατρού, θα βοηθήσει το παιδί να έρθει σε επαφή με το άγχος και το φόβο του για τον γιατρό, είτε παίζοντας το ρόλο του γιατρού, είτε το ρόλο του ασθενή, καθώς η επαφή με το φοβικό και αγχογόνο αντικείμενο είναι αυτή που μετριάζει και μικραίνει τα άγχη και τους φόβους μας.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας