7 τύποι τοξικών γονιών - Πώς θα τους αναγνωρίσεις

Μαρίνα Μόσχα

Tοξικοί γονείς: Ποια είναι τα βασικά τους χαρακτηριστικά

Bigstock

Τοξικοί γονείς και τοξικές συμπεριφορές γονέων προς τα παιδιά.

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι γονείς μπορεί να καταστρέψει τη ζωή των παιδιών τους; Ασφαλώς κανείς δεν γεννιέται γονιός για να γνωρίζει τι να κάνει και πως να συμπεριφερθεί. Είναι άλλο όμως το να κάνει λάθη ένας γονιός στο μεγάλωμα των παιδιών του και άλλο να έχει μία τοξική συμπεριφορά. Μάλιστα, η τοξική αυτή συμπεριφορά δεν στρέφεται μόνο προς τα παιδιά αλλά και προς όλες τις σχέσεις του.

Τοξικοί γονείς και τοξικές συμπεριφορές γονέων προς τα παιδιά

Bigstock

Ας δούμε τους σημαντικούς τύπους τοξικών γονιών και πως επιδρούν στη παιδική ψυχούλα:

  1. Οι θεόμορφοι γονείς - πνίγουν την ανεξαρτησία του παιδιού τους σε σημείο που το παιδί δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο του. Αυτό το περιβάλλον ενθαρρύνει την πεποίθηση ότι το παιδί είναι κακό και αδύναμο και οι γονείς είναι καλοί και δυνατοί.
  2. Οι ανεπαρκείς γονείς – αυτοί οι γονείς επικεντρώνονται στη δική τους επιβίωση. το παιδί γίνεται σχεδόν αόρατο και αναγκάζεται να μεγαλώσει γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα παιδιά δυσκολεύονται να αναπτύξουν μια αίσθηση αυτοεκτίμησης.
  3. Οι ελεγκτικοί γονείς – προσπαθούν να ζήσουν αντικαθεστωτικά μέσω των παιδιών τους και να ελέγξουν τη ζωή τους ακόμη και όταν εκείνα είναι πλέον ανήλικες. Αυτά τα παιδιά αναπτύσσουν αγχώδεις και φοβισμένες προσωπικότητες και δυσκολεύονται να ωριμάσουν. Αυτοί οι γονείς είναι συχνά χειριστικοί και χρησιμοποιούν κυρίως την ενοχή και την ντροπή.
  4. Οι αλκοολικοί γονείς – κάνουν όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Το ποτό οδηγεί επίσης σε καταστροφή της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας. Το παιδί γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος για όλα όσα φταίει ο γονιός και μαθαίνει από νωρίς ότι οι σχέσεις οδηγούν στην προδοσία και η αγάπη σε πόνο.
  5. Οι λεκτικά κακοποιητικοί γονείς –οι γονείς που προσβάλλουν ευθέως τα παιδιά τους ή είναι κυνικοί και σαρκαστικοί για να πληγώσουν σκόπιμα τα συναισθήματά τους και να τα υποτιμήσουν. Συχνά παρατηρούμε αυτό το στυλ ανατροφής σε εξαιρετικά ανταγωνιστικά άτομα ή τελειομανείς γονείς που δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι με τίποτα. Ως αποτέλεσμα το παιδί κλείνεται, εσωτερικεύεται και αρχίζει να πιστεύει αυτά που λένε οι γονείς του για αυτό.
  6. Οι σωματικά κακοποιητικοί γονείς – η σωματική κακοποίηση συμβαίνει συχνά λόγω της εξάντλησης των γονέων, των υψηλών επιπέδων στρες, του άγχους, της δυστυχίας τους και της έλλειψης ελέγχου της παρόρμησης ή επειδή η σωματική κακοποίηση ήταν φυσιολογική για αυτούς καθώς μεγάλωναν, μεγάλωσαν επίσης δηλαδή από γονείς που δεν τους φρόντισαν. Ξεσπούν όταν τα παιδιά τους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Αυτό το στυλ γονέων έχει ως αποτέλεσμα συναισθήματα οργής, φαντασιώσεις εκδίκησης και μίσους για τον εαυτό τους στα παιδιά. Υπάρχουν επίσης και δύο υπο-τύποι, όπου στον έναν ο γονιός κακοποιεί σωματικά το παιδί και στον άλλον, ο γονιός είναι πιο παθητικός, όπου γίνεται μάρτυρας της κακοποίησης αλλά δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει το παιδί με αποτέλεσμα μια μορφή εγκατάλειψης.
  7. Οι σεξουαλικά κακοποιητικοί γονείς – η εσχάτη προδοσία. Καταστρέφει την αθωότητα του παιδιού και το κάνει να νιώθει βρώμικο, κατεστραμμένο και διαφορετικό. Τα παιδιά στερούνται τις υγιείς σχέσεις και συχνά και τη σεξουαλικότητα.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved