Νευρική ανορεξία στην εφηβεία: Η "ιεροτελεστία" που ακολουθούν στο φαγητό οι έφηβοι με διατροφική διαταραχή

Υπάρχει η άποψη ότι η νευρική ανορεξία γεννάται όταν ο έφηβος θέλοντας να παραμείνει παιδί δεν τρώει με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του...ο έφηβος που δεν τρέφεται συναισθηματικά από την μητέρα του, σταματά να τρέφεται και σωματικά.

Νευρική ανορεξία στην εφηβεία: Η "ιεροτελεστία" που ακολουθούν στο φαγητό οι έφηβοι με διατροφική διαταραχή

Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή με ισχυρό ψυχολογικό υπόβαθρο. Οι επιπτώσεις της είναι πολύ βλαβερές όμως συχνά δεν διαγιγνώσκεται προτού το άτομο φτάσει σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που νοσούν είναι έφηβοι και ιδιαίτερα κορίτσια ηλικίας 11-20 ετών.

Η διάγνωση της νευρικής ανορεξίας είναι συχνά δύσκολη στους έφηβους καθώς η σωματική ανάπτυξη δεν έχει ολοκληρωθεί και οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μπορεί να ληφθούν ως φυσιολογικές. Τα βασικότερα κριτήρια για να γίνει η διάγνωση στην εφηβεία είναι (σύμφωνα με τους Bryant-Waugh):
#1. Απώλεια σωματικού βάρους
#2. Αποφυγή μιας ομάδας τροφίμων που τα άτομα λανθασμένα θεωρούν παχυντικά (για παράδειγμα το κρέας)
#3. Και 2 από τα ακόλουθα:
• Έντονη σωματική άσκηση
• Εμετός
• Φόβος ότι θα παχύνει
• Έντονη ενασχόληση με τις θερμίδες
• Εκτεταμένη χρήση καθαρκτικών και διουρητικών χαπιών

Στους εφήβους με ανορεξία παρατηρούμε μια ιεροτελεστία όσον αφορά το φαγητό τους. Για παράδειγμα το κόβουν σε πολύ μικρά κομματάκια, μπορεί να χωρίζουν ότι θα φάνε και να κρύβουν ότι δεν θέλουν να φάνε, μπορεί να μετράνε τις μπουκιές τους ή να θέλουν να τρώνε κρυφά και όχι στο οικογενειακό τραπέζι.

Οι έφηβοι με αυτή τη διατροφική διαταραχή έχουν πολλές λανθασμένες απόψεις σχετικά με το λίπος και το πάχος. Για παράδειγμα, μια έφηβη με ανορεξία δεν ήθελε να πλένει τα πιάτα γιατί θεωρούσε ότι το λίπος από το λάδι ή το βούτυρο ή τα υπολείμματα των φαγητών θα μπουν στους πόρους του δέρματός της και θα την παχύνουν. Υπάρχουν και άλλες λιγότερο ακραίες αλλά λανθασμένες απόψεις σχετικά με την διατροφή και το πάχος, όπως αναφέραμε παραπάνω η αποφυγή του κρέατος γιατί θεωρείται περισσότερο παχυντικό από τα λαχανικά.
Άλλα ανησυχητικά σωματικά συμπτώματα που θα πρέπει να μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου είναι η απώλεια τριχών, η αμηνόρροια, δέρμα ξηρό και αφυδατωμένο, κοιλιακός πόνος, υποθερμία, υπόταση, λιποθυμία, μείωση μυϊκής μάζας...

Εάν παρατηρήσετε κάτι από αυτά σε συνδυασμό με υπερβολική απώλεια βάρους ή καθυστέρηση ανάπτυξης στον έφηβό σας καλό είναι να προβληματιστείτε και να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού.


Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Δήμητρος 6, Μαρούσι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved