Κι όμως υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε την ανυπομονησία των παιδιών σας
«Άντε, ακόμα; Πότε θα πάμε; …πότε θα μου πάρεις το παιχνίδι; …πότε θα φάμε; Άντε σου λέω!!!»
Μήπως σας θυμίζει το μικρό σας; Αν ναι, μάλλον θα λέγαμε ότι είναι λίγο ανυπόμονο! Και όμως υπάρχουν τρόποι να το μάθετε να έχει έστω και λίγη περισσότερη υπομονή!
Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται να καταλάβουμε πως λειτουργούν τα παιδιά, εφόσον ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τα πράγματα δεν είναι ίδιος με τον δικό μας. Ένα παιδί, όσο πιο μικρό είναι, τόσο λιγότερη αίσθηση του χρόνου έχει. Γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να του λέτε ότι θα πάτε βόλτα σε μισή ώρα, εκείνο όμως δεν γνωρίζει πως μετράει ο χρόνος! Άρα, θα μπορούσατε να το μάθετε – κάπως – να αρχίσει να έχει την αίσθηση του χρόνου – όσο γίνεται βέβαια. Υπάρχουν αρκετά παραμυθάκια που θα μπορούσατε να το κάνετε και με έναν διασκεδαστικό τρόπο ή να του δείξετε σε ένα ρολόι μεγάλο με δείκτες, που θα πρέπει να είναι ο κάθε δείκτης!
Ένας δεύτερος τρόπος για την κατανόηση του χρόνου είναι να του περιγράψετε στη διάρκεια της ημέρας πότε είναι το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα, το βράδυ και πότε συνηθίζουμε να κάνουμε πράγματα, να πηγαίνουμε βόλτα, να τρώμε, να κοιμόμαστε…
Κάτι αντίστοιχο θα κάνετε και με τις γιορτές, τα Χριστούγεννα, τα γενέθλια, τις διακοπές, κλπ. Θα αγοράσετε ένα ωραίο μεγάλο παιδικό ημερολόγιο ή ακόμα καλύτερα μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα, όπου θα βάλετε τα σημάδια με τις γιορτές, και θα το μάθετε να μαρκάρει σβήνοντας, χρωματίζοντας ή με άλλους τρόπους τις ημέρες που περνούν.
Άλλος ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε την ανυπομονησία του, είναι για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ να παίζεται παιχνίδια με τα προϊόντα που θέλετε να αγοράσετε και να τα βρίσκεται «μαζί» κερδίζοντας πόντους. Κάτι ανάλογο θα κάνετε με οτιδήποτε έχει σχέση με διάφορες αγορές, στη λαϊκή, όταν περιμένετε σε ουρές, κλπ.
Επίσης, το να παίζετε παιγνίδια ή να καταπιάνεστε μαζί με χειροτεχνίες που θέλουν χρόνο και υπομονή, το μαθαίνετε σιγά σιγά να προσαρμόζεται.
Ας μην ξεχνάμε, πως όπως έχουμε ξαναπεί, το παιδί απλά καθρεφτίζει δικές μας συμπεριφορές αρκετά συχνά. Αν λοιπόν και εμείς του δείχνουμε πως είναι η υπομονή και τι κερδίζουμε, αλλά και όταν του εξηγήσουμε γιατί «όχι τώρα» και όχι «γιατί έτσι» θα μπορεί και εκείνο να κατανοήσει καλύτερα πολλά…
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Διαβάστε επίσης:
Τρόποι για να μάθετε σε ένα ανυπόμονο παιδί, την υπομονή
Ποτέ μην πείτε ψέματα στο παιδί, κάνοντάς το να ανυπομονεί για κάτι που δεν θα γίνει ποτέ
Πώς να βοηθήσετε το 2χρονο παιδί σας να αντιμετωπίσει την απογοήτευση
Η υπομονή είναι αρετή! Μάθετε στο παιδί σας να τη διαθέτει!