Δεν σέβεσαι την προσωπικότητα του παιδιού σου όταν το αφήνεις να κάνει ό,τι θέλει

Μαρίνα Μόσχα

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί αν έχεις κακομάθει το παιδί σου, αφήνοντάς το να κάνει ότι θέλει ή μήπως πιστεύεις πως έτσι επιτάσσει ο σύγχρονος τρόπος διαπαιδαγώγησης;

Ότι και αν έχεις στο μυαλό σου, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνεις πως το μικρό σου τελικά φαίνεται να είναι ο …αρχηγός της οικογένειας, το μόνο σίγουρο είναι πως άθελά σου, δεν σέβεσαι την προσωπικότητά του με το να μην του βάζεις καθόλου όριο…

Μπορεί αρκετές φορές να νιώθεις πως δεν έχεις τη διάθεση ή να αισθάνεσαι κουρασμένη και να προτιμάς να του κάνεις τα χατίρια για να βρεις και εσύ επιτέλους την ησυχία σου. Κάποιες φορές μπορεί να είναι εντάξει όλο αυτό. Αν όμως αυτός είναι ο κανόνας, τότε φαίνεται πως λειτουργείς εγωκεντρικά, εφόσον για να έχεις την ηρεμία σου, δεν σκέφτεσαι αν η συμπεριφορά σου αυτή τελικά βοηθάει το παιδί σου! Αντίθετα μάλιστα, θα σου έλεγα πως δείχνεις να μην σκέφτεσαι τι του κάνει καλό και τι όχι, ότι πιο απλά δεν το σέβεσαι, όπως προανέφερα.

Χρειάζεται να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, πως ο παιδικός τρόπος διαπραγμάτευσης, δεν είναι άλλος παρά η φωνή! Η φωνή που βλέπει ότι «περνάει» το δικό του – σκέψου να είσαι σε κόσμο και να σου ζητάει να του πάρεις ένα παιχνίδι ή μία σοκολάτα και να …τσιρίζει! Τι κάνεις εκείνη τη στιγμή βέβαια, που νιώθεις να σε κοιτάζει όλος ο κόσμος, νομίζω καταλαβαίνουμε όλοι μας! Έχεις σκεφτεί όμως, πως ακόμα και οι φωνές που μπορεί να βάζει το παιδί σου, ίσως είναι μία κραυγή απελπισίας στο να σε κάνει να «σκύψεις» πάνω του και να το κάνεις να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα από το τι «πρέπει» και τι «επιτρέπεται» να κάνει;

Στην πραγματικότητα, ένα παιδί, δεν μπορεί να διαχειριστεί την «άπλετη ελευθερία» που μπορεί να του δίνεις. Συμφωνώ, ότι χρειάζεται να το «σπρώχνεις» να αναλάβει πρωτοβουλίες, να πειραματιστεί, να «δοκιμάσει», όλα αυτά όμως και πάλι μέσα από μία οριοθετημένη ελευθερία που θα είναι ανάλογη της ηλικίας του…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αναγκάζουμε ένα παιδί να αγκαλιάσει κάποιον;

Τα 10 πιο κοινά λάθη που κάνουμε με τα παιδιά μας

10 κακά παραδείγματα που δίνουμε στα παιδιά μας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved