Επηρεάζεται η ψυχολογία του παιδιού όταν η μαμά αρχίζει να εργάζεται;

Μαρίνα Μόσχα

Τι γίνεται όταν ένα παιδί έχει συνηθίσει να βλέπει τη μαμά στο σπίτι μετά το σχολείο; Πώς του εξηγούμε ότι η μαμά δουλεύει πια;

«Σταμάτησα να εργάζομαι πριν από 10 περίπου χρόνια. Συμφωνήσαμε με τον άνδρα μου ότι θέλαμε να κάνουμε ένα μωρό και έτσι παραιτήθηκα από τη δουλειά μου. Σήμερα έχουμε ένα κοριτσάκι περίπου 9 ετών. Δεν μετάνιωσα ποτέ που άφησα τη δουλειά μου για να την μεγαλώσω, καθώς οι στιγμές που κέρδισα μαζί της ήταν πολύ σημαντικές για εμένα! Τώρα όμως χρειάζεται να συμβάλλω οικονομικά και εγώ στο σπίτι λόγω της οικονομικής κρίσης, που έπληξε και εμάς, εφόσον έγινε μείωση στο μισθό του συζύγου. Έτσι, σε λίγες μέρες ξεκινάω δουλειά. Φοβάμαι όμως για την αντίδραση της κόρης μου, καθώς έχει μάθει να με βρίσκει στο σπίτι όλα τα χρόνια της ζωής της…»

Η οικονομική κρίση που έχει μπει για τα καλά στα σπίτια μας, άλλαξε ή και αλλάζει ακόμα τον τρόπο που λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας. Αρκετές γυναίκες που δεν δούλευαν στο παρελθόν, έχουν βγει στην αγορά εργασίας για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα οικονομικά του σπιτιού.

Λογικό είναι να αναρωτιούνται για τα παιδιά τους πως θα αισθανθούν, εφόσον έχουν συνηθίσει να βλέπουν τη μαμά συνέχεια δίπλα τους και τώρα θα πρέπει και αυτά να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. Αρκετές μανούλες μάλιστα παραπονιούνται πως ενώ το παιδί τους ήταν πιο ήρεμο, με το που ξεκίνησαν την νέα τους δουλειά, παρατήρησαν μία πιο επιθετική και αντιδραστική συμπεριφορά. Σας φαίνεται περίεργο; Και όμως, τέτοιου είδους αντιδράσεις και συμπεριφορές, είναι απόλυτα φυσιολογικές. Εσείς πως θα νιώθατε αν ξαφνικά άλλαζε η καθημερινότητά σας και το πρόσωπο που σας δίνει την ασφάλεια δεν είναι πλέον εκεί, έτσι όπως είχατε μάθει και συνηθίσει;

Μπορεί λοιπόν το παιδί σας να μην έχει την αποκλειστικότητα στη καθημερινότητά σας, έχει όμως να πάρει πολλά από αυτή την αλλαγή. Σημασία έχει η δική σας στάση στη νέα αυτή κατάσταση, όπου αν την αντιμετωπίσετε θετικά, τότε και το παιδί σας θα προσαρμοστεί θετικά. Αν βγάζετε έντονα το άγχος, την ένταση, τη φοβία και τον προβληματισμό για το τι θα συμβεί και πως θα του φανεί, αλλά και τις ενοχές σας που φεύγετε και το αφήνετε μόνο του, τότε θα του μεταδώσετε το μήνυμα πως «κάτι δεν πάει καλά» και θα βιώσει και εκείνο τη δική σας ανασφάλεια και το φόβο.

Αν παρόλα αυτά, του εξηγήσετε τι ακριβώς συμβαίνει και φροντίζετε να του αφιερώσετε χρόνο μετά τη δουλειά σας, τότε και εκείνο θα προσαρμοστεί θετικά, βλέποντάς σας να είστε ακόμη εκεί λαμπερός φάρος στη ζωή του!

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 πιο κοινά λάθη που κάνουμε με τα παιδιά μας

10 κακά παραδείγματα που δίνουμε στα παιδιά μας

Μήπως χάνετε πολύτιμες στιγμές της καθημερινότητας των παιδιών σας και δεν το γνωρίζετε;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved