Εφηβεία: η «δύσκολη ηλικία» για τους γονείς
Γονείς και έφηβοι: Αν ρωτήσουμε τους γονείς ποια ηλικία θεωρούν ότι τους δυσκόλεψε με τα παιδιά τους, θα πάρουμε διάφορες απαντήσεις, ανάλογα με το πώς το βίωσε ο καθένας.
Οι περισσότεροι όμως, συμφωνούν ότι βρήκαν πιο δύσκολη την εφηβική περίοδο των παιδιών τους. Όσοι έχετε ή είχατε παιδιά που βρίσκονται στην συγκεκριμένη ηλικιακή περίοδο, μάλλον θα συμφωνήσετε!
Οπωσδήποτε έχει να κάνει και με τη δομή προσωπικότητας του κάθε παιδιού, παρόλα αυτά η εφηβεία θεωρείται όχι μόνο από τους γονείς «δύσκολη ηλικία» αλλά και από τους ειδικούς που ασχολούνται μαζί της. Ο λόγος δεν είναι άλλος, πέρα από το προφανές που καθρεφτίζει η συγκεκριμένη απαιτητική περίοδος στα στάδια της ανθρώπινης βιολογικής και ψυχοσεξουαλικής εξέλιξης.
Εφηβεία: Το ξύπνημα της σεξουαλικότητας
Είναι η περίοδος εκείνη που καλείται το παιδί «να μεγαλώσει», να περάσει δηλαδή από την παιδικότητα στην ενήλικη ζωή, να μεταμορφωθεί από παιδάκι σε ενήλικα, όχι μόνο σωματικά μέσα από τις βιολογικές αλλαγές αλλά και μέσα από τη ψυχική του ωρίμανση, ανάλογα. Μην μου πείτε ότι δεν ακούγεται δύσκολο όλο αυτό;
Θυμηθείτε λίγο και τη δική σας εφηβεία. Πόσοι από εσάς δεν νιώθατε περίεργα ή ακόμα και άσχημα με την εφηβική ακμή, τις πρώτες τρίχες στο «μουστάκι» ή τα κορίτσια με το στήθος τους που μεγάλωνε και τα πειράγματα των συμμαθητών; Πόσα διπλά μηνύματα και διπλές συμπεριφορές εμφανίζονται, που ακόμη και ο ίδιος ο έφηβος δεν μπορεί να εξηγήσει; Πως από τη μία νιώθει μεγάλος πια και από την άλλη θέλει το γονιό να τον αγκαλιάσει και να του πάρει το αγαπημένο του παιχνίδι και ένα γλειφιτζούρι; Η εφηβεία είναι αναμφισβήτητα μία δύσκολη περίοδος και για τον έφηβο αλλά και για τους γονείς του, που δεν μπορούν εξίσου να καταλάβουν εύκολα τις ψυχικές του διακυμάνσεις.
H υπέροχη εφηβεία: Οδηγός επιβίωσης για γονείς και παιδιά
Για τον γονιό μάλιστα, είναι η περίοδος που χρειάζεται να συνειδητοποιήσει πως το παιδί του δεν είναι πλέον παιδί αλλά έφηβος που βρίσκεται στο κατώφλι της ενήλικης ζωή του. Έχει να αντιμετωπίσει την εφηβική αμφισβήτηση, την αστάθεια, την αλλαγή στη συμπεριφορά του, το κατέβασμα από το γονεϊκό του θρόνο. Είναι η φάση όπου ο έφηβος, τον αμφισβητεί έντονα, δοκιμάζει τα όρια και τα τεντώνει πολλές φορές για να δει τη δύναμή του και μέχρι που τον παίρνει. Είναι η φάση αυτή, όπου σημασία έχουν πλέον οι συνομήλικοι. Η δική τους άποψη και η δική τους γνώμη είναι αυτή που μετράει στη ζωή του περισσότερο από αυτή των γονιών που «δεν ξέρουν» πια! Η δοκιμασία αυτή, γίνεται δοκιμασία και για τον γονιό, που πολλές φορές αναρωτιέται που πήγε εκείνο τα γλυκό παιδάκι που ένιωθε τη «σημαντικότητα» στη ζωή του! Που πήγε εκείνο το γλυκό παιδάκι που τον ρωτούσε και του ζητούσε να του δώσει «τα φώτα του» και που τώρα ενεργεί από μόνο του, χωρίς να τον λαμβάνει υπόψη πολλές φορές…
Ας μην ξεχνάει ο γονιός, πως όλη αυτή η «μετάλλαξη» δεν είναι τίποτα άλλο από μία μεταβατική φάση του παιδιού του, η οποία θα κρατήσει μεν κάποια χρόνια, θα το μετατρέψει δε, σε έναν αυριανό ενήλικα! Θα μπορούσα χαριτολογώντας να πω, πως ο γονιός θα δει το σπλάχνο του να πέφτει για ύπνο ως παιδί και να ξυπνάει το επόμενο πρωί ως ενήλικας, όπως διαβάζουμε και στα παραμύθια…
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Διαβάστε επίσης:
Εφηβεία: Πώς να χτίσουμε θετική νοοτροπία στους εφήβους;
Χαμηλή αυτοπεποίθηση και εφηβεία: Βοηθώντας τους εφήβους να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους
Πώς περιορίζουμε εμείς οι γονείς τις ικανότητες των εφήβων