Εφηβικά σεξουαλικά προβλήματα: Σε ποιον θα πρέπει να μιλήσει ο έφηβος;

Ναι, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι έφηβοι, όσο και αν φαίνεται περίεργο, πόσο μάλλον τα σεξουαλικά τους προβλήματα.

Εφηβικά σεξουαλικά προβλήματα: Σε ποιον θα πρέπει να μιλήσει ο έφηβος;

Συνήθως, όταν παρουσιάζεται ένα τέτοιου είδους πρόβλημα, έχει να κάνει κυρίως με λανθασμένη πληροφόρηση και προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτό δεν αποκλείει βέβαια την εμφάνιση ενός οργανικού προβλήματος, αλλά σε πολύ μικρά ποσοστά, λόγω της μικρής ηλικίας.

Τι περιμένει λοιπόν ο έφηβος και η έφηβη σεξουαλικά; Μήπως αναζητούν τον «τέλειο» εραστή και την «τέλεια» ερωμένη; Μήπως αναζητούν αυξημένες επιδόσεις; Μήπως το μέγεθος του πέους προβληματίζει; Πότε πρέπει να γίνει το σεξουαλικό άνοιγμα και η πρώτη φορά;

Πολλές λοιπόν οι εφηβικές απορίες που μπορούν να βάλουν εμπόδιο και να φέρουν πρόβλημα στη σεξουαλική ζωή.

efinveia

Πώς μπορούν να ξεπεραστούν τέτοιου είδους άγχη;

Αναγκαία είναι η ύπαρξη καλής επικοινωνίας ανάμεσα στο γονιό και στον έφηβο, έτσι ώστε να μπορέσει να του μιλήσει και να συζητήσει μαζί του αυτό που τον προβληματίζει. Ο γονιός επίσης, χρειάζεται να είναι δεκτικός στις απορίες του παιδιού του, να μην το κρίνει και να μην βάλει μπροστά τις δικές του ανασφάλειες ή τα δικά του ταμπού.

Αντίθετα, η καλή επικοινωνία και επαφή ανάμεσά τους, βοηθάει πολύ. Μάλιστα, ήδη θα πρέπει ο ομόφυλος γονιός να έχει «δουλέψει» με το παιδί του στα προηγούμενα χρόνια, ώστε να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να έχει ήδη ανοίξει το δρόμο για έναν ανοιχτό διάλογο.

Επίσης, χρειάζεται να μη δείξει τη δική του απογοήτευση ούτε και να περάσει σε παρηγορητικές και υπεραπλουστευμένες προτάσεις, μειώνοντας αυτό που το παιδί του εκμυστηρεύεται, ακόμα και αν καταλαβαίνει ότι απλά ο έφηβος …υπερβάλλει!

Μιλώντας για μία δυσκολία που μπορεί να εμφανιστεί στο αγόρι ειδικά ο πατέρας θα πρέπει να δείξει υπομονή και να ακούσει τις φοβίες του γιου του όσο παράλογες και να είναι, χωρίς να τις υποτιμήσει. Σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γονείς απαντήσεις ξεκάθαρες και ρεαλιστικές όπως «δεν ήσουν έτοιμος αρκετά» , «φοβήθηκες», «δεν διεγέρθηκες σεξουαλικά» «βιάστηκες γιατί το είδες ως στόχο και όχι σαν απόλαυση».

efineia

Και αν ο έφηβος νιώσει άγχος κατά τη διάρκεια της συζήτησης;

Ο γονιός θα βοηθήσει στο να ηρεμήσει την ένταση και το άγχος, αν δεν αναζητά λεπτομέρειες με τρόπο επίμονο και να σεβαστεί ότι το παιδί του μπορεί να μην θέλει να μιλήσει πιο αναλυτικά.

Γενικότερα η προσπάθεια του γονιού να πλησιάσει τον έφηβο, κάνοντας κήρυγμα θα πρέπει να αποφεύγεται. Ακόμη και όταν δεν παίρνει απαντήσεις στις ερωτήσεις του, δεν θα πρέπει να απογοητεύεται, αλλά να φροντίσει να του αφήσει το περιθώριο να αντιδράσει ή να σχολιάσει ο έφηβος, ακόμη και να μένει σιωπηλός.

«Δεν τα ξέρω όλα!»: Είναι σημαντικό, αν ο γονιός νιώθει πως δεν ξέρει να απαντήσει σε κάποια από τις εφηβικές ερωτήσεις ή απορίες, να μην προσπαθήσει να δώσει λανθασμένη πληροφόρηση αλλά να μιλήσει ανοιχτά για το ότι δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη πληροφορία και να ζητήσει από το παιδί του να ψάξουν μαζί την απάντηση. Με αυτό τον τρόπο, δίνει την εικόνα, πως μπορεί να μην είναι ο παντογνώστης αλλά είναι εκεί για το παιδί του και μπορεί να το ενημερώσει υπεύθυνα μέσα από τη λήψη σωστής πληροφόρησης.

Αν παρόλα αυτά, ο έφηβος εξακολουθεί να έχει απορίες ή να αντιμετωπίζει πρόβλημα, τότε μπορεί να επισκεφτεί μαζί με τους γονείς ειδικό σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης

Εφηβεία: Πώς μπορούν τα παιδιά να αποκτήσουν καλή σχέση με το σώμα τους;
Κατάθλιψη στην εφηβεία: Ποιος ο ρόλος της ψυχικής κατάστασης των γονιών;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved