«Αχ παιδί μου, πόσο όμορφο είσαι!» - Κάνει ή όχι να το λέμε στο παιδί μας

Μαρίνα Μόσχα

«Να λέω στο παιδί μου ότι είναι πολύ όμορφο; Μήπως δεν κάνει; Μήπως το κακομαθαίνω; Μήπως πάρουν τα μυαλά του αέρα;»

Είναι αλήθεια, πως ένα τόσο μικρό πλασματάκι, όπως και να το κάνουμε, δεν μπορεί να είναι άσχημο! Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το δικό σας μικρό πλασματάκι, που όπως είναι γνωστό, σαν μαμά – ή και μπαμπάς – το βλέπετε το πιο όμορφο σε όλο τον κόσμο! Όπως και ο λαός μας λέει: «της κουκουβάγιας το παιδί…» Λογικό λοιπόν και πανέμορφο να το βλέπετε αλλά και να του το λέτε. Φτάνει να μην το παρακάνετε!

Όχι στην υπερβολή!

Ναι, η υπερβολή είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, καθώς στην ουσία το μαθαίνετε να δίνει έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση. Και όταν μάλιστα βλέπει ότι επιβραβεύεται γι αυτήν, αισθάνεται πως είναι το μόνο που χρειάζεται να προσέξει ή να «καλλιεργήσει», χτίζοντας σιγά σιγά ένα μικρό «ναρκισσάκι». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σχεδόν όλοι οι ειδικοί μέσα από έρευνες καταλήγουν ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα!

Χρειάζεται ένα μέτρο στον θαυμασμό και στην έκφρασή του. Μπορώ λοιπόν να του πω ότι είναι πολύ όμορφο με αυτό το καπελάκι ή πόσο του πάνε αυτά τα ρουχαλάκια, ενώ παράλληλα όμως θα του επισημάνω επίσης και πόσο καλά μάζεψε τα παιχνίδια του ή πόσο ωραίο πρωινό έφτιαξε ή τι ωραία που τραγουδάει, χορεύει… Να αναγνωρίζω δηλαδή γενικότερα όλα αυτά που κάνει καλά και να το επιβραβεύω, ακόμα και για τον τρόπο που σκέφτεται ή που φτιάχνει ένα συναρμολογούμενο παιχνίδι ή ένα παζλ…

Προσοχή στην έμφαση στο βάρος

Αν το παιδί σας είναι πιο στρουμπουλό, χρειάζεται με τρόπο να του εξηγήσετε (ανάλογα βέβαια την ηλικία του) ότι χρειάζεται λίγο να προσέξει την εμφάνισή του, χωρίς όμως να το κάνετε να αισθανθεί άσχημα. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως εσείς είστε που του προσθέσατε το έξτρα βάρος με μία μη ισορροπημένη διατροφή, δεν το έχετε μάθει να τρέφεται σωστά, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Προσέξτε λοιπόν, μην εμφυσήσετε στο παιδί σας και κυρίως στο κορίτσι που είναι και πολύ πιο ευαίσθητο ως προς την εμφάνιση και το σώμα του, ότι «πρέπει» να είναι αδύνατο ή καλλίγραμμο. Είναι σαν να το οδηγείτε προς τις διατροφικές διαταραχές που θα το ταλαιπωρήσουν στην εφηβική και ενήλικη ζωή του. Μάλιστα, όπως έδειξε και έρευνα στην Αγγλία, 6 στα 10 κορίτσια, από 8 έως 12 ετών, νομίζουν πως θα ήταν πιο χαρούμενες και ευτυχισμένες αν ήταν πιο αδύνατες, δείχνοντας την έμφαση που δίνουν στην εξωτερική τους εμφάνιση από τόσο μικρή ηλικία.

Προσοχή λοιπόν, μην λειτουργείτε εμμονικά με την εξωτερική εμφάνιση, είτε πρόκειται για αγόρι, είτε για κορίτσι. Ναι, η ομορφιά παίζει ρόλο και μπορεί να διευκολύνει το μέλλον του, δεν είναι όμως το Α και το Ω στη ζωή. Χρειάζεται και καλλιέργεια στους τρόπους, στις συμπεριφορές, στο μυαλό!

Ναι, θα πείτε στο παιδί σας πόσο όμορφο είναι αλλά θα το επαινέσετε και για άλλα θετικά του στοιχεία εξίσου!

«Ισχύει και για τα αγόρια; Μπορώ να πω στο αγοράκι μου πόσο όμορφο είναι;»

Ασφαλώς και μπορώ! Εδώ βέβαια, έρχεται η αγωνία του γονιού, μήπως και το αγοράκι του δεν γίνει τόσο αρρενωπό. Και όμως, είναι και αυτό παιδάκι και οφείλω να του τονώσω το Εγώ του μέσα από την εμφάνισή, τόσο όσο όμως! Δηλαδή, και πάλι δεν αναγνωρίζω μόνο την εμφάνιση αλλά και όλα τα υπόλοιπα που κάνει και τονώνω την αυτοπεποίθησή του.

Είναι σημαντικό ένας άνθρωπος να νιώθει αποδεκτός ως σύνολο: αποτελείται από την εξωτερική του εικόνα αλλά και τον εσωτερικό του κόσμο, τις ικανότητες, τις δεξιότητες… Χρειάζεται λοιπόν από την μικρή του ηλικία, εκεί που χτίζει την αίσθηση της αυτοεικόνας του, να νιώσει πως έχει αρκετά να δώσει στους γύρω του, αλλά και να πάρει επίσης…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης

Γιατί πρέπει να πεις «όχι» στο παιδί σου!

Από ποια ηλικία οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια στο παιδί;

Ανυπάκουο παιδί: «Το παιδί μου δεν με ακούει!»

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved