Το παιδί μου θα αλλάξει σχολείο - Πώς μπορώ να το διαχειριστώ;

Είναι αλήθεια πως το παιδί στο σχολείο φτιάχνει τον μικρόκοσμό του.

Μαρίνα Μόσχα
Το παιδί μου θα αλλάξει σχολείο - Πώς μπορώ να το διαχειριστώ;

Γνωρίζει τους φίλους του, φτιάχνει τις παρέες του, προσαρμόζεται στο δικό του κόσμο αλλά και στο περιβάλλον του με τους συγκεκριμένους δασκάλους και το συγκεκριμένο σχολικό οικοδόμημα…

Αρκετές φορές, καλείται να αλλάξει σχολείο για διάφορους λόγους των γονιών κυρίως, πχ. μετακόμιση, αλλαγή πόλης, οικονομικούς από το ιδιωτικό στο δημόσιο σχολείο… Βέβαια, κάποιες φορές αναγκάζεται να αλλάξει σχολείο λόγω μη προσαρμοστικής συμπεριφοράς, λόγω σχολικού εκφοβισμού από ή προς άλλα παιδάκια, όπου ο γονιός θέλει να το προστατέψει ή ακόμα και για «κάτι καλύτερο».

Όποιοι και να είναι οι λόγοι, γεγονός είναι πως η αλλαγή αυτή δεν είναι και τόσο απλή για το παιδί. Πολλές φορές μάλιστα, μπορεί να αποτελέσει και τραυματική εμπειρία εάν είναι γενικότερα πιο «κλειστό παιδάκι». Αναγκάζεται να αποχωριστεί τους φίλους του, το οικείο περιβάλλον μέσα στο οποίο νιώθει ασφάλεια και σιγουριά και να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή. Πρόκειται για μία αλλαγή που μπορεί να επιφέρει στην αρχή τουλάχιστον θλίψη και στενοχώρια. Όσοι έχετε κάνει τέτοιου είδους αλλαγές, θα καταλαβαίνετε για τι ακριβώς μιλάμε!

allagisxoleiou

Πώς λοιπόν μπορεί ο γονιός να το βοηθήσει στη νέα του αυτή προσαρμογή;

Ενισχύω το διάλογο και την έκφραση συναισθημάτων: Μιλήστε για το πώς νιώθει, ρωτήστε το. Ζητήστε του ακόμα να σας ζωγραφίσει το συναίσθημά του, το καινούργιο του σχολείο, τους νέους δασκάλους και συμμαθητές. Θα δείτε μέσα από τις ζωγραφιές και τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσει την δική του αλήθεια. Μερικά παιδιά, κυρίως αν είναι πιο εσωστρεφή, με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή πιστεύουν ότι δεν είναι και τόσο αποδεκτά ή αγαπητά – ακόμα και από τον ίδιο τον γονιό- μπορεί να προσπαθούν να δώσουν μία ψεύτικη χαρούμενη εικόνα στο νέο σχολείο για να κερδίσουν την εύνοια του γονιού, για να μην θεωρηθεί ότι κάνουν τα ίδια κάτι λάθος ή ακόμα και για να μην δώσουν λαβή να τσακωθούν και πάλι οι γονείς αν έχουν συγκρουσιακή σχέση.

Σωματικά συμπτώματα και νέες διαφορετικές συμπεριφορές: Μην αγνοήσετε τα σωματικά συμπτώματα με πονοκεφάλους, ζαλάδες, πόνο στο στομαχάκι του κ.ά. που μπορεί να υποδηλώνουν την δυσφορία και τη δυσκολία του στη νέα κατάσταση. Δεν εκφράζουν όλα τα παιδιά με το λόγο το πώς νιώθουν, αρκετά το δείχνουν μέσα από το σώμα τους, τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους…

Αποχαιρετισμός του παλιού σχολείου και του περιβάλλοντος: Εάν βέβαια υπάρχει χρόνος να γίνει αυτό, δηλαδή προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου μπορείτε να διοργανώσετε μια γιορτή στο σπίτι ή ένα αποχαιρετιστήριο παρτάκι, ανταλλαγή δώρων κλπ.

Γνωριμία με το καινούργιο σχολείο: Μπορείτε να πάτε μαζί με το παιδί σας στο νέο του σχολείο, να του δείξετε τους χώρους, το προαύλιο, τις αίθουσες, τις τουαλέτες… Αν βρίσκεται εκεί και ο δάσκαλος, μπορείτε να του τον γνωρίσετε, ώστε να νιώσει ότι δεν είναι ένα περιβάλλον που δεν ξέρει τίποτα γι αυτό, αλλά όταν έρθει η μέρα να πάει θα έχει ήδη μία ιδέα για το πώς είναι…

Διατήρηση παλιών φίλων: Δεν είναι και τόσο εύκολο όταν το πρόγραμμα είναι φορτωμένο, αλλά για αρχή τουλάχιστον και μέχρι να κάνει νέους φίλους, προσπαθήστε να διατηρήσετε και τους παλιούς…

Η δική σας συμπεριφορά: Μην ξεχνάτε πως το παιδί σας μελετάει κάθε ώρα και στιγμή. Αν εσείς βιώνετε αυτή την αλλαγή με άγχος, θα του το μεταδώσετε. Αν θεωρείτε πως «πρέπει» να τα καταφέρει και πάλι θα το αγχώσετε εφόσον του ανεβάζετε τον πήχη και δεν του επιτρέπεται να … δυσκολευτεί ή να αποτύχει!

Από το ιδιωτικό στο δημόσιο σχολείο: Πολλά παιδιά γυρίζουν στα δημόσια σχολεία λόγω της κρίσης που περνάει η χώρα μας. Αυτό ακριβώς όμως είναι και το μήνυμα που θα δώσετε στο παιδί σας, ότι δηλαδή, όλη η χώρα μας περνάει οικονομική κρίση και πως χρειάζεται να προσαρμοστεί και η δική σας οικογένεια. Αν είναι σε ηλικία που μπορεί να καταλάβει (δημοτικό), θα του μιλήσετε πιο ανοιχτά. Μην θεωρήσετε πως δεν χρειάζεται να του δικαιολογήσετε την αλλαγή αυτή, εφόσον στο μυαλό του έχει να κάνει και με το κύρος της οικογένειας, των γονιών-Θεών αλλά και το δικό του…

Από το δημοτικό στο γυμνάσιο: Μπορεί ως γονιός να είστε υπερήφανος για το παιδί σας που μεγαλώνει και θα πάει γυμνάσιο φέτος, μην το παρακάνετε όμως. Να ξέρετε πως το ότι θα πάει γυμνάσιο, χαροποιεί και το ίδιο από τη μία, από την άλλη όμως το αγχώνει η νέα αυτή πρόκληση. Έχει αγωνία για το πώς θα είναι αυτό το …γυμνάσιο, τα μεγαλύτερα παιδιά – μην ξεχνάτε πως είχε μάθει να είναι το μεγαλύτερο παιδί στο δημοτικό – αν θα το δεχτούν εύκολα, αν θα ταιριάξει! Ακόμα και η εναλλαγή καθηγητών για κάθε μάθημα και όχι η ύπαρξη ενός δασκάλου είναι μεγάλη αλλαγή! Μην το τρομάζετε με το πόσα μαθήματα θα έχει ή πόσο δύσκολα θα είναι και ότι χρειάζεται να διαβάζει διαρκώς…

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αγνοήσετε τα δικά του συναισθήματα υποτιμώντας τα ή προσπαθώντας να το εμψυχώσετε: «Θα τα καταφέρεις! …μην δίνεις σημασία, …θα συνηθίσεις…» Ναι, με τον καιρό θα συνηθίσει αλλά χρειάζεται να γίνει αυτή η διαδικασία μέσα του ομαλά και χωρίς βιασύνη. Αν νιώθει την πίεση να προσαρμοστεί γρήγορα και εύκολα, μπορεί να νιώσει ότι θα σας απογοητεύσει και να γίνει πιο έντονη η δυσκολία του στην προσαρμογή. Μην ξεχνάτε, πως σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει την δική σας αντιμετώπιση προς την αλλαγή αυτή…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved