«Περιμένουμε παιδί… Θα με αγαπάει μετά το ίδιο η σύντροφός μου;»
Πριν λίγες μέρες με πήρε ένας άνδρας τηλέφωνο λέγοντας: «Θα γίνω μπαμπάς σε λίγες μέρες και έχω πανικοβληθεί! Φοβάμαι πως η γυναίκα μου δεν θα με αγαπάει το ίδιο πλέον…»
Ο μελλοντικός μπαμπάς ήρθε στο ραντεβού του, αγχωμένος, ιδρωμένος, μιλώντας μπερδεμένα και χωρίς να παίρνει ανάσες… Ο φόβος και το άγχος του έκδηλα, για το τι θα συμβεί στη σχέση του και ποιος θα είναι ο ρόλος του από εδώ και πέρα…
«Η γυναίκα μου τελευταία μιλάει μόνο για το μωρό…, προσπαθώ να της μιλήσω για εμάς, για τη σχέση μας…, μου απαντά πως άλλο είναι το πρώτο μας θέμα τώρα πια… Σεξουαλικά επίσης, δεν πάμε καλά…»
Έτσι, ο μελλοντικός μπαμπάς μένει με το φόβο και το παράπονο που δεν είναι χρήσιμος πια στην εγκυμονούσα γυναίκα του που τόσο εύκολα νιώθει να τον βάζει στο περιθώριο… Αρχίζει και κάνει σκέψεις τη μία μετά την άλλη, βάζοντας στο μυαλό του τα χειρότερα σενάρια! Αρχίζει και απομακρύνεται από κοντά της, βάζοντας ο ίδιος τον εαυτό του στο περιθώριο, αισθανόμενο πως «τον χρησιμοποίησε για να πετύχει το σκοπό της» όπως χαρακτηριστικά είπε στη συνεδρία…
Νιώθει παραμελημένος καθώς το ενδιαφέρον της συζύγου στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά – όπως περιγράφει ο ίδιος – γύρω από τη γέννηση του μωρού, τον τρόπο ανατροφής του που εκείνη θα αποφασίσει, ενώ εκείνος πρέπει απλά να αποδεχτεί ότι η οικογένεια αποκτά και τρίτο μέλος και να είναι και χαρούμενος.
«Το θέλω το παιδί, ήταν κοινή μας απόφαση αλλά νιώθω πως ήδη είμαι έξω από την ανατροφή του και τον τρόπο που θα μεγαλώσει… Είμαι έξω και από τη δική της ζωή επίσης! Φαίνεται σαν να μην είμαι και εγώ απαραίτητος στην δημιουργία οικογένειας…»
Πολλές φορές ο άνδρας αισθάνεται συναισθήματα παρόμοια με αυτά που περιέγραψε αυτός ο μελλοντικός μπαμπάς… Συναισθήματα που γίνονται ακόμη πιο έντονα όταν και το περιβάλλον ρίχνει όλο το ενδιαφέρον στην εγκυμονούσα, ξεχνώντας πως και εκείνος έχει συναισθήματα και πως και εκείνος περνάει μία μεταβατική φάση στη ζωή του. Σαν να μην έχει ανάγκη από ενδιαφέρον! Ίσα ίσα μάλιστα, εκείνος πρέπει να φροντίσει για όλα τα πρακτικά ζητήματα και να τον ψυχισμό της συζύγου και μελλοντικής μαμάς βέβαια!
Σίγουρα, δεν είναι εύκολη η μετάβαση σε αυτή τη νέα φάση ζωής, όπου και οι δύο σύντροφοι καλούνται – ο καθένας με τον τρόπο του να προσαρμοστεί.
Δυστυχώς όμως φαίνεται να ξεχνούν πως είναι «μαζί» και ο καθένας λειτουργεί ως μονάδα και όχι στη δυαδική σχέση τους.
Για να μην αντιμετωπίσετε λοιπόν και εσείς ανάλογα θέματα και προβλήματα ως ζευγάρι, φροντίστε να μην μονοπωλείτε το ενδιαφέρον αλλά αντίθετα να μοιράζεστε συναισθήματα, σκέψεις, άγη, ανησυχίες, χαρές, κλπ.
Φροντίστε την επικοινωνία στη σχέση σας, μιλήστε για αυτό που αισθάνεστε και μην περιμένετε πως ο άλλος θα …καταλάβει! Διαφορετικά, θα αρχίσουν να έρχονται γκρίζα συννεφάκια πάνω από τη σχέση σας, όπου όταν έρθει και το μωράκι σας με το καλό, υπάρχει το ενδεχόμενο να «γκριζάρει» και άλλο ο ουρανός, μέσα από την κούραση, την αυπνία αλλά και την δύσκολη αυτή περίοδο προσαρμογής…
Και μην περιμένετε πως όταν έρθει το νινί σας, θα διαλύσει την γκρίζα ατμόσφαιρα! Το παιδί μπορεί να ενώσει το ζευγάρι όταν έχει όμως καλή ποιότητα σχέσης και επικοινωνεί με λειτουργικούς τρόπους. Διαφορετικά, τα προβλήματα διογκώνονται και είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει καταιγίδα…
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας