Κορονοϊός: Στο σπίτι με τα παιδιά; Πώς θα δεθείτε περισσότερο μαζί τους;

Μαρίνα Μόσχα

Να που ήρθε ο καιρός να βρεθείτε μαζί με τα μικρά σας και μάλιστα με την …«άδεια του νόμου!»

Μένετε στο σπίτι αναγκαστικά, ας δούμε λοιπόν πώς θα «χρησιμοποιήσετε» υπέρ σας το χρόνο αυτόν έτσι ώστε να επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο και να δεθείτε πιο πολύ με τα αγγελούδια σας, χωρίς όμως να εκτροχιαστεί η συμπεριφορά τους…

Ξεκινήστε βάζοντας πρόγραμμα!

Σίγουρα είναι μία νέα κατάσταση όλη αυτή, χρειάζεται όμως να οργανωθούμε για να μην φτάσουμε σε καταστάσεις έντασης στο σπίτι και τελικά αντί να αποκομίσουμε τα οφέλη, φτάσουμε σε καταστάσεις …αναρχίας και «πολέμου» με τα μικρά ή και μεγαλύτερα παιδιά! Οι καθημερινές συνθήκες εξακολουθούν και υπάρχουν, άρα και οι βασικές ρουτίνες, όπως το ξύπνημα σε σταθερή ώρα, το πλύσιμο που είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, το ντύσιμο – ναι, μην αφήνεται τα παιδιά σας ή τον εαυτό σας όλη μέρα στο σπίτι με τις πιτζάμες, το πρωινό και τα άλλα γεύματα, μάλιστα είναι και μία ευκαιρία να «επιστρέψουμε» στο οικογενειακό μεσημεριανό τραπέζι που έχει εκλείψει στις μέρες μας, οι ώρες του ύπνου, όπως και το πώς θα περάσετε την ημέρα σας, πχ. ώρες τηλεόρασης – όπου πλέον ο κορωναϊός μονοπωλεί το ενδιαφέρον και δεν είναι πρόγραμμα …παιδικό, ώρες για βιντεοπαιχνίδια, κλπ.

Οριοθέτηση:

Η γνωστή αυτή λεξούλα που επαναλαμβάνω αρκετά συχνά. Αν δεν υπάρχουν όρια και κανόνες, δυστυχώς δεν θα υπάρξει και ευχάριστη συνύπαρξη. Και μην ξεχνάτε πως το όριο μπορεί να φαίνεται πως το βάζετε στο παιδί σας, στην ουσία όμως το βάζετε στον εαυτό σας. Μπορείτε λοιπόν αυτές τις μέρες να συζητήσετε με τα παιδιά σας – αν βρίσκονται σε ανάλογη ηλικία – «γιατί» χρειάζεται να θέσετε ενδεχομένους και κάποιους καινούργιους κανόνες προς αποφυγή έντασης…

Κοινές δραστηριότητες:

Είστε όλοι μαζί επιτέλους, ευκαιρία να κάνετε και κοινές δραστηριότητες, όπως να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια, να δείτε ταινίες μαζί, να παίξετε, να τρέξετε, …

Νέες δραστηριότητες και ευελιξία:

Η καθημερινότητα έχει αλλάξει πλέον και ασφαλώς ότι κάνατε τον προηγούμενο καιρό μπορεί να μην είναι αρκετό πλέον! Τα παιδιά σας προφανώς χαίρονται και απολαμβάνουν τους γονείς , μην ξεχνάτε όμως ότι βαριούνται εύκολα και κάπου… κάπως χρειάζεται να βγάλουν την αστείρευτη ενέργειά τους, που ναι μεν πριν εκτόνωναν στο σχολείο και σε δραστηριότητες, τώρα όμως η εκτόνωση αυτή δεν υπάρχει. Χρειάζεται λοιπόν να αφήσετε το μυαλό σας να γίνει πιο εφευρετικό όσον αφορά νέους τρόπους αλλά και ευελιξία στις ανάγκες τους

Επιστροφή στη φύση:

Ανήκουμε στους τυχερούς που μπορούμε να απολαύσουμε τις τόσες εναλλαγές τοπίων που προσφέρει η χώρα μας. Κάντε εξορμήσεις στη φύση τώρα που ο καιρός «ανοίγει». Ανακαλύψτε μαζί με τα παιδιά σας τις ομορφιές της φύσης, που όπως γνωρίζουμε και μέσα από έρευνες η επαφή μαζί της ενισχύει το ανοσοποιητικό μας! Αναπνεύστε φρέσκο αέρα, συλλέξτε ήλιο και «φωτοσυνθέστε», άλλωστε και οι επιστήμονες μιλούν για την βιταμίνη D και τα οφέλη της ακόμη και στον κορωναϊό. Πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα, νερά και φαγητά και πηγαίνετε σε μέρη που δεν υπάρχει κόσμος αλλά μπορείτε να απολαύσετε το βουνό ή την θάλασσα για παράδειγμα. Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να μπορούν να εκτονωθούν τρέχοντας στη φύση, μαζεύοντας λουλούδια, φτιάχνοντας στεφάνια, κλπ. Θα δείτε ότι τέτοιου είδους αποδράσεις θα είναι απαραίτητες καθώς τα μικρά σας στην αρχή θα είναι ευχαριστημένα που σας έχουν δίπλα τους, στην πορεία όμως αν εξακολουθήσουν να παραμένουν κλεισμένα, δεν θα ξέρουν τι να κάνουν όλη αυτή την ενέργεια που έχουν και θα συμπεριφέρονται ως θηρία στο κλουβί!

Κηπουρική:

Άλλη μία καλή άσκηση για όλους σας! Είναι ο καιρός επίσης που μπορείτε να φυτέψετε, να αναζωογονήσετε τις γλάστρες ή το κήπο σας. Βάλτε γάντια κηπουρικής αυτή την φορά και μαζί βάλτε σπόρους σε γλάστρες ή στο χώμα γενικότερα. Θα δείτε αργότερα την χαρά και την ικανοποίηση των παιδιών σας όταν τα σποράκια αυτά θα έχουν γεννήσει ζωή, θα μεγαλώνουν και θα ανθίζουν... Μπορείτε να φυτέψτε ακόμα και λαχανικά, μαθαίνοντας στα μικρά σας την προέλευσή τους αλλά και να τα δουν να μεγαλώνουν και να καρποφορούν…

Ομαδική εργασία:

Υπάρχουν παιχνίδια αλλά και δραστηριότητες που για να επιτευχθούν χρειάζονται «ομαδική δουλειά» ή γίνονται καλύτερα και πιο εύκολα ομαδικά. Μάθετε λοιπόν στα παιδιά σας την ομαδικότητα και την χρησιμότητά της…

Παιχνίδια με κίνηση:

Είναι απαραίτητα να υπάρχουν παιχνίδια όπου τα παιδιά θα κινούνται για τον παραπάνω λόγο που ανέφερα, όπου και θα διασκεδάζουν αλλά και θα υπάρχει εκτόνωση παράλληλα… Θυμάστε φαντάζομαι τα «στρατιωτάκια ακούνητα…» Μπορείτε επίσης να κάνετε μαζί ποδήλατο στην αυλή αν έχετε ή και έξω σε ένα πάρκο, εφόσον δεν έρχεστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, μπορείτε να κάνετε γυμναστική μαζί ή ακόμη και να βγείτε έξω να περπατήσετε οικογενειακά, αν βρίσκεστε σε πιο απόμερες περιοχές…

Και με τα παιδικά πάρτι;

Μπορεί αυτές τις μέρες να είχατε κάποια γιορτή, πχ παιδικά γενέθλια που αναγκαστικά ακυρώθηκε ο «ανοιχτός» εορτασμός τους. Μπορείτε όμως να φτιάξετε μαζί με το παιδί σας την γενέθλια τούρτα, να δοκιμάσετε μία άλλη συνταγή και να σβήσετε κεράκια με τρόπους που δεν συνηθίζατε… Διοργανώστε βραδιές με διάφορα θέματα και δημιουργήστε αστεία βιντεάκια. Μπορείτε επίσης να διοργανώσετε ένα …πάρτι prive μόνο για την οικογένειά σας, έτσι, χωρίς λόγο…

Μιλήστε, συζητήστε:

Μία πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσετε με τα παιδιά σας, να τα αφουγκραστείτε γύρω από το πώς νιώθουν, τι αισθάνονται, τι σκέφτονται, να γνωρίσετε ακόμα καλύτερα τον εσωτερικό τους κόσμο και μην σας φανεί περίεργο αν …εκπλαγείτε κάποιες φορές! Άλλωστε, αν ανήκουν στις πολύ μικρές ηλικίες, θα εξελιχθούν και γλωσσικά…

Γυρίστε το χρόνο πίσω στα δικά σας παιδικά χρόνια:

Μπορείτε να τους διηγηθείτε δικές σας ιστορίες από τα παιδικά σας χρόνια, με τον παππού και τη γιαγιά, πως περνούσατε, ποια ήταν τα παιχνίδια σας, με ποιους κάνατε παρέα, να μιλήσετε για τα κατοικίδια που μπορεί να είχατε, γενικότερα διάφορες αστείες ιστορίες.

Γυρίστε το χρόνο πίσω στα δικά τους πιο μικρά χρόνια:

Καθίστε όλοι μαζί και δείτε παλιά άλμπουμ, βίντεο και φωτογραφίες από τη γέννησή τους ή ακόμη πιο πίσω από το γάμο σας, θα γελάσετε όταν σας πουν πως ήταν εκεί και τα ίδια – όπως συνηθίζουν τα πολύ μικρά να λένε! Ίσως είναι μία καλή αφορμή αυτή να τους μιλήσετε και για την σεξουαλική αγωγή επίσης!

Παραδείγματα μπορεί να είναι το να μαγειρέψετε μαζί, να ζωγραφίσετε, να τραγουδήσετε και να χορέψετε, να «συνθέσετε» τα «δικά σας» τραγούδια ή και παιχνίδια ακόμα, να παίξετε παιχνίδια ρόλων, να ασχοληθείτε με χειροτεχνίες και κατασκευές, να ράψετε αν πιάνουν τα χέρια σας ρουχαλάκια για τα παιδιά ή για τις κούκλες τους, να πλύνεται μαζί τα παιχνίδια τους, να διαβάσετε παραμύθια, να «φτιάξει» ο καθένας το δικό του παραμύθι και να το μοιραστείτε μετά, να παίξετε κρυφτό, να κάνετε δουλειές του σπιτιού μαζί ή να καθαρίσουν το δωμάτιό τους, να φτιάξετε μαζί τις ντουλάπες τους και να διαλέξουν ποια ρούχα πλέον δεν τους κάνουν ή δεν θέλουν, ώστε να τα χαρίσουν, το ίδιο και με τα παιχνίδια που δεν παίζουν πια…

Γενικότερα προσπαθήστε να κάνετε όσο ποιο δημιουργικό το κοινό σας χρόνο αλλά να υπάρχουν και στιγμές χαλάρωσης. Μπορεί λοιπόν τώρα ο χρόνος να είναι ποσοτικός, εφόσον είστε διαρκώς μαζί, χρειάζεται όμως να είναι και ποιοτικός επίσης, καθώς θα χαραχτεί στη μνήμη τους και τελικά ο … εγκλεισμός λόγω ιού στα παιδιά θα μείνει μία ευχάριστη και όχι τρομακτική ανάμνηση όταν περάσει…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved