«Το παιδί μου αρνείται να καταναλώσει ποικιλία τροφών. Τι να κάνω;». Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά
Με αφορμή την ερώτηση αναγνώστριας αυτήν την εβδομάδα θα μιλήσουμε για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς σχετικά με την αποδοχή ποικιλίας τροφίμων από τα παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το παιδί μας ενδεχομένως να δυσκολευτεί με την εισαγωγή νέων τροφών, που έχουν διαφορετική γεύση, οσμή και υφή από το γάλα που είχε συνηθίσει να καταναλώνει αποκλειστικά. Η διαδικασία της δοκιμής νέων τροφών μπορεί να είναι δύσκολη και επίπονη για τους γονείς καθώς οι προτιμήσεις του παιδιού είναι ιδιαιτέρως ευμετάβλητες.
Πολλές φορές μπορεί το παιδί σας να ενθουσιαστεί με ένα τρόφιμο αρχικά και την επόμενη μέρα μπορεί να αρνείται να το καταναλώσει ή και το αντίστροφο. Ωστόσο δεν χρειάζεται να αγχώνεστε σχετικά με όλες αυτές τις αντιδράσεις του παιδιού σας, καθώς θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό φυσιολογικές.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε τις προσπάθειες έτσι ώστε το παιδί σας να αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες. Ακολουθήστε λοιπόν τις παραπάνω χρήσιμες συμβουλές:
• Φροντίστε να υπάρχει ένα ήρεμο και ευχάριστο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του φαγητού, έτσι ώστε η προσοχή του παιδιού να μην αποσπάται για παράδειγμα από την τηλεόραση. Χρησιμοποιήστε πολύχρωμα σκεύη με τους αγαπημένους τους ήρωες.
• Προσπαθήστε να διατηρείτε όσο το δυνατόν περισσότερο ένα σταθερό ωράριο των γευμάτων και φροντίστε τα σνακ μεταξύ των κύριων γευμάτων να είναι ελαφριά, έτσι ώστε το παιδί να έχει μεγαλύτερη όρεξη για νέες δοκιμές.
• Μπορείτε να ζητήσετε από το μικρό σας να σας βοηθήσει στην παρασκευή του φαγητού, όπως για παράδειγμα να κόψει με τα χεράκια του μαλακά τρόφιμα εφόσον είναι σε θέση να το κάνει.
• Βάλτε μια μικρή ποσότητα από ένα νέο τρόφιμο στο πιάτο δίπλα σε ήδη οικεία και αποδεκτά τρόφιμα.
• Σεβαστείτε το παιδί σας σε περίπτωση που δεν θέλει με τίποτα να φάει ένα νέο τρόφιμο. Προσπαθήστε να του το δώσετε και πάλι μετά από διάστημα 3-4 ημερών.
• Καλό είναι να τρώτε κι εσείς μαζί του και να δοκιμάζετε τα νέα τρόφιμα μαζί του καθώς τα παιδάκια σε αυτές τις ηλικίες τείνουν να μιμούνται τους γύρω τους. Για παράδειγμα, αν σας δει να τρώτε ψάρι με ευχαρίστηση είναι πιθανό να θελήσει να το δοκιμάσει κι εκείνο πιο ευχάριστα.
• Μην δυσανασχετείτε, μην θυμώνετε και μην χρησιμοποιείτε φωνές και βία για να πείσετε το παιδί να φάει κάτι που δεν θέλει.
• Μην πιέζετε το παιδί να φάει όλη την ποσότητα φαγητού που έχετε σερβίρει και σταματήστε όταν καταλάβετε ότι έχει χορτάσει.
• Τέλος, μην χρησιμοποιείτε ποτέ το φαγητό σαν τιμωρία ή επιβράβευση (π.χ. αν φας το ψάρι σου, τότε μόνο θα φας σοκολάτα), καθώς μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com
Ερώτηση αναγνώστριας:
Η κόρη μου είναι 19 μηνών, ένα χρόνο πριν ξεκινήσαμε τις τροφές, με τα φρούτα δεν είχαμε πρόβλημα από την αρχή, της αρέσουν σχεδόν όλα, με τα υπόλοιπα όμως είναι πολύ δύσκολη!! Το κρέας δεν της αρέσει καθόλου! Θα φάει 1-2 μπουκίτσες και λίγες παραπάνω αν είναι πέννες με κιμά ή λαζάνια! Ούτε τα λαχανικά της αρέσουν! Έχω προσπαθήσει με πολλούς τρόπους αλλά δεν έχω καταφέρει κάτι! Πατάτες μόνο τηγανιτές, ρύζι 2-3 μπουκίτσες, κίτρινο τυρί της αρέσει καθώς και το ψωμί! Δεν ξέρω τί να κάνω! Ο παιδίατρος μου λέει να μην ανησυχώ γιατί το παιδί είναι φουλ από ενέργεια και αναπτύσσεται κανονικά! Κάποια στιγμή θα φάει! Ποια η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ!
Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,
Ευχαριστώ για την αφορμή που μου έδωσες να μιλήσουμε για το θέμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς με την δοκιμή τροφίμων. Ελπίζω οι παραπάνω συμβουλές να σου φανούν χρήσιμες. Εφόσον, η μικρή σου αναπτύσσεται κανονικά δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι. Ωστόσο, θα πρέπει να επιμείνεις λίγο περισσότερο έτσι ώστε το παιδί να συνηθίσει να τρώει κρέας, το οποίο είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή του. Μέχρι να συνηθίσει σε μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος μπορείς να της δίνεις λίγο περισσότερο τυρί εφόσον της αρέσει καθώς και αυτό είναι καλή πηγή πρωτεϊνών. Ακόμη, σχετικά με τα λαχανικά, μπορείς να της ζητήσεις αν μπορεί να σε βοηθήσει στη διακόσμηση μιας σαλάτας και μπορεί με αυτόν τον τρόπο να της εξάψεις την περιέργεια να δοκιμάσει τα λαχανικά. Μην της δείχνεις όμως ότι αγχώνεσαι! Έχε υπομονή και με τις επαναληπτικές προσπάθειες θα δεις ότι η μικρή σου θα συνηθίσει σιγά σιγά σε μια μεγαλύτερη ποικιλία τροφών.
Καλή συνέχεια!