Πόσο σημαντικό είναι το φυλλικό οξύ για την εγκυμοσύνη και το θηλασμό;
Το προσφέρει το φυλλικό οξύ στην έγκυο και τη μητέρα που θηλάζει;
Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β και είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο στον οργανισμό. Επιπλέον το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και για το σχηματισμό του DNA σε κάθε κύτταρο του σώματος επιτρέποντας την αναπαραγωγή των κυττάρων.
Γιατί το φυλλικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης;
Κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης το έμβρυο αναπτύσσει γρήγορα τα κύτταρα της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος. Τα ανεπαρκή επίπεδα πρόσληψης φυλλικού στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης από τη μητέρα αυξάνουν τον κίνδυνο ο νευρικός σωλήνας να μη σχηματιστεί σωστά οδηγώντας σε δυσπλασία της σπονδυλικής στήλης που ονομάζεται spina bifida.
Πόσο φυλλικό οξύ χρειαζόμαστε καθημερινά;
- Οι ενήλικες και τα παιδιά άνω των 11 ετών χρειάζονται 200μg φυλλικού οξέος καθημερινά που μπορούν να καλυφθούν μέσω της διατροφής.
- Γυναίκες που προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη χρειάζονται 200μg φυλλικού οξέος μέσω της διατροφής κι επιπρόσθετα ένα συμπλήρωμα φυλλικού οξέος 400μg.
- Γυναίκες που κυοφορούν χρειάζονται 300μg φυλλικού οξέος καθημερινά μέσω της διατροφής καθώς και συμπλήρωμα 400μg κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
- Γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται 260μg φυλλικού οξέος καθημερινά μέσω της διατροφής.
Ο γυναικολόγος σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τη λήψη συμπληρώματος, ενώ ο διαιτολόγος σας θα σας βοηθήσει να προσλαμβάνετε τις απαιτούμενες ποσότητες φυλλικού οξέος μέσω της διατροφής
Τί μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη φυλλικού οξέος;
Εκτός από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην ανάπτυξη του εμβρύου, η ανεπάρκεια σε φυλλικό οξύ μπορεί να οδηγήσει σε
- κόπωση και αδυναμία λόγω αναιμίας
- διάρροια
- απώλεια όρεξης
- απώλεια βάρους
- πονοκεφάλους
- αίσθημα παλμών της καρδιάς
- πονόλαιμο
- διαταραχές συμπεριφοράς
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ;
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, kale, μπρόκολο
- Όσπρια και αρακάς
- Πορτοκάλια και χυμός πορτοκαλιού
- Τρόφιμα ολικής αλέσεως
- Πουλερικά και χοιρινό
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως ορισμένες μάρκες δημητριακών πρωινού
Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com