Πόσο σημαντικό είναι το ιώδιο στη διατροφή μας;
Το ιώδιο είναι ένα πολύ σημαντικό ανόργανο στοιχείο και ένα αναπόσπαστο συστατικό των θυρεοειδικών ορμονών.
Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική ανάπτυξη και την ωρίμανση του οργανισμού μας. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των ορμονών μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, σε διακυμάνσεις της διάθεσης και σε αίσθημα κόπωσης.
Το ιώδιο είναι επίσης απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για την υγεία των μικρών παιδιών, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Τί μπορεί να προκαλέσει η ανεπάρκεια ιωδίου;
Οι πιο κοινές διαταραχές ανεπάρκειας του ιωδίου που μπορεί να επιδρούν και στην ανάπτυξη του οργανισμού περιλαμβάνουν τις παρακάτω:
Βρογχοκήλη: Η βρογχοκήλη εμφανίζεται ως πρήξιμο στο λαιμό καθώς ο θυρεοειδής αδένας διογκώνεται. Συνοδεύεται από συμπτώματα ξηροδερμίας, κόπωσης και απώλειας μαλλιών.
Κρετινισμός: Η σοβαρή ανεπάρκεια ιωδίου (30 μg / ημέρα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε κρετινισμό στα βρέφη. Αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από νοητική καθυστέρηση και χαμηλό ανάστημα.
Πόσο ιώδιο χρειαζόμαστε καθημερινά;
Ηλικιακή ομάδα Ποσότητα (μg/ημέρα)
- Βρέφη 7-11 μηνών 70
- Παιδιά 1-3 ετών 90
- Παιδιά 4-6 ετών 90
- Παιδιά 7-10 ετών 90
- Έφηβοι 11-14 ετών 120
- Έφηβοι 15-17 ετών 130
- Ενήλικες 150
- Έγκυες 200
- Θηλάζουσες 200
Ποιες τροφές περιέχουν ιώδιο;
Μία πολύ καλή διατροφική πηγή ιωδίου είναι το επιτραπέζιο αλάτι. Αν ωστόσο για λόγους υγείας πρέπει να περιορίσετε το αλάτι, τότε μπορείτε να βρείτε επίσης καλές ποσότητες ιωδίου στα θαλασσινά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το ψωμί. Καθώς το ιώδιο υπάρχει φυσικά στο έδαφος, η περιεκτικότητα των φυτικών τροφών σε ιώδιο διαφέρει ανά περιοχή. Δείτε παρακάτω ενδεικτικά την περιεκτικότητα τροφών ανά 100 γρ σε ιώδιο.
- Μύδια: 160 μg
- Σολωμός: 60 μg
- Ψωμί: 45 μg
- Τυρί τσένταρ: 23 μg
- Αυγά: 22 μg
- Παγωτό: 21 μg
- Γιαούρτι: 16 μg
- Γάλα: 13 μg
Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com