Πρόληψη του καρκίνου του μαστού: Μπορεί να βοηθήσει η διατροφή;

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί έναν από τους συχνότερους τύπους καρκίνου στις γυναίκες.

Ευσταθία Παπαδά
Πρόληψη του καρκίνου του μαστού: Μπορεί να βοηθήσει η διατροφή;

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους και 1 στις 5 από αυτές που θα διαγνωστούν θα είναι κάτω των 50 ετών.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του μαστού;

Ισορροπημένο σωματικό βάρος και άσκηση

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι γυναίκες με υπερβάλλον σωματικό βάρος και παχυσαρκία, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Επομένως, θα πρέπει να στοχεύσετε στη βελτίωση του σωματικού σας βάρους με την υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με την άσκηση. Στόχος είναι να εντάξετε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα.

diatrofi kai karkinos tou mastou1

Αποφυγή της υπερκατανάλωσης αλκοόλ

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Εκτιμάται ότι το 22% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να προληφθεί με τη μη κατανάλωση αλκοόλ. Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, περιορίστε την πρόσληψή σας σε όχι περισσότερες από 1 μερίδα αλκοολούχου ποτού ανά ημέρα.

Θηλασμός

Εάν είστε νέα μητέρα, τα οφέλη του θηλασμού είναι πολλά τόσο για το μωρό σας όσο και για τη εσάς. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι ο θηλασμός μπορεί να παρέχει προστασία ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού;

Αν και συνολικά η διατροφή που ακολουθούμε φαίνεται να μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ωστόσο είναι πιο δύσκολο να γνωρίζουμε μεμονωμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά που αυξάνουν τον κίνδυνο ή βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Ας δούμε ωστόσο μερικές ομάδες τροφών οι οποίες έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού και αν υπάρχει επιστημονική βάση γύρω από τους διάφορους ισχυρισμούς.

Γαλακτοκομικά

Ένας παράγοντας που έχει λάβει μεγάλη προσοχή είναι ο τύπος και η ποσότητα γαλακτοκομικών τροφών που καταναλώνονται, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι η υψηλή κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων συμβάλλει στην υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, που εξετάζει όλα τα επιστημονικά στοιχεία μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου, δεν έχει αναφέρει τα γαλακτοκομικά ως παράγοντα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

diatrofi kai karkinos tou mastou

Προϊόντα σόγιας

Η σόγια περιέχει φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα, και έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα μπορούν να προσκολληθούν στα κύτταρα ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού ενθαρρύνοντάς τα να πολλαπλασιαστούν. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Έχει λοιπόν προταθεί ότι η κατανάλωση σόγιας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων στους ανθρώπους αλλά αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότηα τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας μπορεί να εμποδίσουν την προσκόλληση των οιστρογόνων σε κάποια καρκινικά κύτταρα του μαστού βοηθώντας στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Είναι ωστόσο πολύ νωρίς για να προτείνουμε την αύξηση της κατανάλωσης σόγιας για την προστασία από τον καρκίνο του μαστού.

Υπερτροφές (super foods)

Πολλές υπερτροφές έχουν διαφημιστείκατά καιρούς ως προστατευτικές ενάντια σε πολλούς τύπους καρκίνου. Ωστόσο σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους της ΕΕ, δεν υπάρχει επισήμως ο όρος υπερτροφή και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται στην εμπορία τροφίμων και ποτών. Καμία τροφή δεν περιέχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να είναι υγιές και να λειτουργεί αποτελεσματικά. Επιπλέον, πολλά από τα διαθέσιμα στοιχεία προέρχονται από πειράματα σε ζώα ή κύτταρα που καλλιεργούνται σε εργαστήριο, καθιστώντας πολύ δύσκολη τη γενίκευση αυτών των αποτελεσμάτων στον άνθρωπο.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Πηγή:

https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/lifestages/women.html?limit=1&start=6

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved