Συμβουλές για να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα παιδιά
Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι σημαντική για την υγεία μικρών και μεγάλων.
Πώς θα μάθουμε όμως στα παιδιά να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά έτσι ώστε να φτάνουν το στόχο των 5 μερίδων καθημερινά;
Δείτε παρακάτω μερικές πρακτικές συμβουλές:
Δώστε στα παιδιά φρούτα και λαχανικά ως σνακ
Διατηρείτε πάντα φρούτα και λαχανικά πλυμένα και σε εμφανή θέα στο ψυγείο ή στον πάγκο της κουζίνας. Έτσι θα αυξήσετε την πιθανότητα τα παιδιά να επιλέξουν κάποιο φρούτο ή λαχανικό όταν πεινάσουν.
Σερβίρετε σαλάτες όσο πιο συχνά μπορείτε
Ακόμα και οι έτοιμες πλυμένες και κομμένες σαλάτες είναι μία καλή εναλλακτική αν δεν έχετε πάντα το χρόνο να προετοιμάσετε τη σαλάτα. Μάθετε επίσης στο παιδί να προσθέτει την κατάλληλη ποσότητα ντρέσινγκ.
Προσθέστε περισσότερα λαχανικά στις συνταγές σας
Μπορείτε να δοκιμάσετε καινούργιες χορτοφαγικές συνταγές έτσι ώστε να αποφεύγετε παράλληλα και την υπερκατανάλωση κρέατος.
Προσθέστε ένα τουλάχιστον φρούτο ή λαχανικό σε κάθε γεύμα ή σνακ
Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε φρούτα στα δημητριακά πρωινού ή στο γιαούρτι, να προσθέσετε ένα φρούτο ή μια μικρή σαλάτα στο σχολικό κολατσιό, και να σερβίρετε σαλάτα με κάθε κυρίως γεύμα.
Όταν ψωνίζετε με τα παιδιά στο supermarket δώστε έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά
Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε από το διάδρομο με τα φρούτα και τα λαχανικά και να αφήσετε το διάδρομο με τις λιχουδιές και τα ανθυγιεινά snacks τελευταίο έτσι ώστε να αποφύγετε την υπερκατανάλωσή τους.
Έχετε πάντα στην κατάψυξη κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα
Έτσι ακόμα και αν τύχει να σας τελειώσουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και δεν έχετε προλάβει τα ψώνια της εβδομάδας μπορείτε και πάλι να έχετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή των παιδιών. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών αν έχουν καταψυχθεί κατάλληλα.
Γίνετε πρότυπο για το παιδί και επιδιώκετε όσο γίνεται τα οικογενειακά γεύματα
Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα ανθυγιεινά τρόφιμα όταν τρώνε με όλη την οικογένεια.
Μην ξεχνάτε ότι επιλέγοντας τρόφιμα που προωθούν την υγεία, χτίζετε καλές διατροφικές συνήθειες στο παιδί σας που θα τις ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή του.
Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com