Πώς θα ανακουφιστούμε από το φούσκωμα μετά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Αποφεύγουμε τις δίαιτες express ή τις μεθόδους «αποτοξίνωσης»
- Δεν παραλείπουμε γεύματα με σκοπό να ανακουφιστούμε γρήγορα από το φούσκωμα
- Στοχεύουμε στην κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως
- Ακολουθούμε τον κανόνα του πιάτου της ισορροπημένης διατροφής
Το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων έφτασε στο τέλος του και οι περισσότεροι μπορεί να αισθανόμαστε φούσκωμα μετά τα εορταστικά γεύματα.
Τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα και η κατανάλωση αναψυκτικών είναι συνήθως οι βασικές αιτίες πίσω από την αίσθηση φουσκώματος. Ωστόσο, δε χρειάζεται να καταφύγουμε σε «μαγικές» λύσεις που υπόσχονται αποτοξίνωση μετά τις γιορτές, αλλά μπορούμε να ανακουφιστούμε από το φούσκωμα με απλούς και ισορροπημένους τρόπους.
Τις ημέρες που θα ακολουθήσουν και μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς οι παρακάτω συμβουλές θα φανούν χρήσιμες σε όλη την οικογένεια.
Αποφεύγουμε τις δίαιτες express ή τις μεθόδους «αποτοξίνωσης»
Δίαιτες express και μέθοδοι αποτοξίνωσης εμφανίζονται κάθε χρόνο στο διαδίκτυο μετά τα Χριστούγεννα χωρίς ωστόσο επιστημονική βάση και χωρίς να υπογράφονται από καταρτισμένους διαιτολόγους. Το γεγονός αυτό τις καθιστά όχι μόνο ακατάλληλες αλλά κι επικίνδυνες για την υγεία. Αν δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε μία ισορροπημένη διατροφή, ζητήστε τη συμβουλή ενός διαιτολόγου.
Δεν παραλείπουμε γεύματα με σκοπό να ανακουφιστούμε γρήγορα από το φούσκωμα
Η παράλειψη γευμάτων δε θα βοηθήσει, καθώς θα εντείνει το αίσθημα της πείνας και θα οδηγήσει σε κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων αργότερα. Ξεκινάμε πάντα με το πρωινό μας ενώ τηρούμε και τα ενδιάμεσα snacks. Μπορούμε ωστόσο να επιλέξουμε ελαφρύτερα γεύματα. Οι σούπες και οι πλήρεις σαλάτες μπορούν να αποτελέσουν θρεπτικές αλλά και light επιλογές.
Στοχεύουμε στην κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως
Τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είναι πλούσια σε παραδοσιακά εδέσματα και γιορτινά γλυκά γεγονός που μπορεί να μας κάνει να παραλείπουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή μας. Βεβαιωθείτε ότι μετά τα εορταστικά γεύματα θα επιτυγχάνετε το στόχο των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως που θα βοηθήσει την εντερική λειτουργία να επανέλθει. Μπορείτε να συνοδεύετε κάθε γεύμα με σαλάτα, να προσθέσετε λαχανικά στις συνταγές σας, ενώ τα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν ενδιάμεσα snacks. Αν πάσχετε από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου φροντίστε η αύξηση των φυτικών ινών να γίνει σταδιακά έτσι ώστε να μην εντείνει τα συμπτώματα.
Ακολουθούμε τον κανόνα του πιάτου της ισορροπημένης διατροφής
Φανταστείτε το πιάτο σας χωρισμένο σε τέσσερα ίσα μέρη. Ένα μέρος θα πρέπει να περιλαμβάνει άπαχη πρωτεΐνη, ένα μέρος υδατάνθρακες- κατά προτίμηση ολικής άλεσης- και τα υπόλοιπα δύο μέρη θα πρέπει να περιλαμβάνουν λαχανικά ωμά ή μαγειρεμένα. Προσπαθείτε επίσης να γεμίζετε το πιάτο σας μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα
Η τακτική φυσική δραστηριότητα θα σας ανακουφίσει από το φούσκωμα και θα ενισχύσει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Έτσι, ακόμα και αν δείτε μία μικρή αύξηση στο βάρος σας αυτό θα υποχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Το παιχνίδι με τα παιδιά σε εξωτερικούς χώρους αλλά και το περπάτημα μπορούν να αποτελέσουν μερικούς εύκολους τρόπους να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα.
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com