Διατροφικές συμβουλές για τον καρκίνο του μαστού
Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
Καθώς ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού σήμερα θα μιλήσουμε για το πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού καθώς αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της θεραπείας.
Ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου θα αισθανθείτε καλύτερα και θα επιταχύνετε την ανάρρωσή σας.
Δείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές:
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
Ανάλογα με τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού που θα ακολουθήσετε μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση ή απώλεια βάρους. Στοχεύστε στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αποφεύγοντας όσο γίνεται την υπερβολική αύξηση ή απώλεια. Σε περίπτωση αύξησης του βάρους αποφύγετε ωστόσο τις στερητικές δίαιτες καθώς ο οργανισμός σας χρειάζεται πληθώρα θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή σας για την καλή ανάρρωση.
Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα
Σε περίπτωση που η χημειοθεραπεία σας προκαλεί ναυτία τα μικρότερα γεύματα μπορούν να σας βοηθήσουν. Η κατανάλωση συχνών μικρών γευμάτων θα εξασφαλίσει στο οργανισμό σας την επαρκή παροχή ενέργειας, πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών για να ανεχθεί τη θεραπεία. Δοκιμάστε να τρώτε 5-6 μικρά γεύματα ή περίπου κάθε τρεις ώρες.
Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κι επιπλέον θα συμβάλλει στην αναπλήρωση της απώλειας μυϊκού ιστού σε περίπτωση που χάνετε βάρος. Συμπεριλάβετε μια πηγή άπαχης πρωτεΐνης σε όλα τα γεύματα και τα σνακ, όπως άπαχα κρέατα (κοτόπουλο, ψάρι ή γαλοπούλα), αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και όσπρια.
Συμπεριλάβετε τρόφιμα ολικής αλέσεως στη διατροφή σας
Οι τροφές ολικής αλέσεως αποτελούν μια καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Μερικά παραδείγματα είναι η βρόμη, το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
Στοχεύστε στην κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά
Τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Επιλέξτε μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά για να έχετε το μεγαλύτερο όφελος. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πρέπει να μαγειρεύονται για ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που υποβάλλονται σε θεραπεία.
Επιλέξτε πηγές καλών λιπαρών
Αποφύγετε τα τηγάνισμα, τα λιπαρά κρέατα και τα γαλακτοκομικά και προτιμήστε καλά λιπαρά όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
Περιορίστε τα γλυκά και την προσθήκη ζάχαρης
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα όπως τα γλυκά παρέχουν ελάχιστα θρεπτικά οφέλη και συχνά αντικαθιστούν άλλα τρόφιμα που είναι πιο θρεπτικά.
Αποφύγετε το αλκοόλ
Η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση, να μειώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και δεν παρέχει ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.
Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να:
Φροντίζετε τη στοματική σας υγεία καθώς η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορεί να ερεθίσουν το βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Επιλέξτε μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά για να έχετε το μεγαλύτερο όφελος. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πρέπει να μαγειρεύονται για ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που υποβάλλονται σε θεραπεία.
Επιλέξτε πηγές καλών λιπαρών
Αποφύγετε τα τηγάνισμα, τα λιπαρά κρέατα και τα γαλακτοκομικά και προτιμήστε καλά λιπαρά όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
Περιορίστε τα γλυκά και την προσθήκη ζάχαρης
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα όπως τα γλυκά παρέχουν ελάχιστα θρεπτικά οφέλη και συχνά αντικαθιστούν άλλα τρόφιμα που είναι πιο θρεπτικά.
Αποφύγετε το αλκοόλ
Η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση, να μειώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και δεν παρέχει ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.
Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να:
Φροντίζετε τη στοματική σας υγεία καθώς η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορεί να ερεθίσουν το στόμα, το λαιμό και τον οισοφάγο δυσκολεύοντας την κατανάλωση φαγητού και την κατάποση. Η στοματική φροντίδα είναι πολύ σημαντική εάν έχετε στοματικό πόνο. Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά το φαγητό και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα.
Δίνετε έμφαση στην ασφάλεια των τροφίμων καθώς είναι πολύ σημαντική για άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Πλένετε συχνά τα χέρια σας κατά την προετοιμασία του φαγητού. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά μαχαίρια και σανίδες κοπής για το ωμό κρέας και ωμά λαχανικά. Φροντίστε να μαγειρεύετε όλα τα φαγητά στην κατάλληλη θερμοκρασία και να διατηρείτε στο ψυγείο ή την κατάψυξη αμέσως το φαγητό που περίσσεψε.
Συμβουλευτείτε την ομάδα επαγγελματιών υγείας που σας φροντίζει πριν πάρετε οποιαδήποτε βιταμίνη ή άλλου τύπου συμπλήρωμα. Ορισμένα φάρμακα και θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να αλληλεπιδράσουν με βιταμίνες και συμπληρώματα.
Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και εάν αντιμετωπίζετε οποιεσδήποτε παρενέργειες, όπως απώλεια όρεξης, ναυτία, διάρροια, έμετο, οι διατροφικές σας ανάγκες θα πρέπει να αξιολογηθούν από έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο που θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μία ισορροπημένη διατροφή.
Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com