Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου είναι επιλεκτικό στο φαγητό

Ευσταθία Παπαδά
Bigstock

Συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί να έχει μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή του.

Η υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών είναι άμεσα συνυφασμένη με την υγιή ανάπτυξη του παιδιού αλλά και τη διατήρηση της υγείας στο μέλλον του ως ενήλικας.

Ακόμα κι αν προσπαθείτε να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει καλές διατροφικές συνήθειες μπορεί συχνά να απογοητεύεστε ή να ανησυχείτε αν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό στο φαγητό.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να αρνείται να φάει μέρος του γεύματος της οικογένειας ή να θέλει επανειλημμένα μόνο συγκεκριμένα τρόφιμα.

Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί να έχει μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή του.

Ετοιμάζετε ένα κοινό φαγητό για όλη την οικογένεια και μην ετοιμάζετε ξεχωριστά γεύματα για το παιδί

Το παιδί δε θα μάθει να τρώει διάφορα φαγητά, αν του σερβίρετε μόνο αυτό που του αρέσει να τρώει. Σερβίρετε πάντα ένα φαγητό που ξέρετε ότι θα φάει το παιδί (για παράδειγμα, ψωμί, ρύζι, πατάτες) μαζί με ένα νέο τρόφιμο, ώστε να είστε σίγουροι ότι δε θα πεινάει αργότερα.

Προσφέρετε φαγητό σε σταθερές ώρες όσο είναι εφικτό

Φροντίστε να παρέχετε 3 κυρίως γεύματα και 2-3 σνακ σε τακτικές ώρες καθημερινά και προσφέρετε μόνο νερό μεταξύ των γευμάτων και των σνακ. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να έρθει στο τραπέζι πεινώντας και θα αυξήσει τις πιθανότητες να θέλει να δοκιμάσει κάτι νέο. Ακόμη και λίγο γάλα, χυμός ή λίγα κράκερ ενδιάμεσα των προγραμματισμένων γευμάτων μπορούν να μειώσουν την όρεξη του παιδιού.

Απομακρύνετε τις οθόνες την ώρα του φαγητού

Η ανοιχτή τηλεόραση ή το παιχνίδι στο κινητό ή τον υπολογιστή μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού και να επιδράσει αρνητικά στις επιλογές του φαγητού. Ας μην ξεχνάμε ότι το φαγητό είναι άλλωστε και μία ευκαιρία να μοιραστείτε τα νέα της ημέρας με το παιδί.

Αποφύγετε την πίεση και τις εντάσεις σχετικά με το φαγητό

Αυτό δε θα βοηθήσει τα παιδιά που είναι επιλεκτικά με το φαγητό, ενώ συστήνεται να διατηρείτε μία χαλαρή ατμόσφαιρα την ώρα του φαγητού. Μην πιέζετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέες τροφές καθώς μπορεί να υπάρχουν κάποια τρόφιμα που πραγματικά δεν του αρέσουν και αυτό θα πρέπει να είναι σεβαστό. Δοκιμάστε νέες τροφές σε διαφορετικές μέρες και μικρές ποσότητες μαζί με τροφές που είναι ήδη αποδεκτές για το παιδί. Μπορεί να χρειαστούν έως και 15 επαναλήψεις στην έκθεση σε ένα νέο τρόφιμο μέχρι το παιδί να το αποδεχτεί.

Τρώτε μαζί με το παιδί όσο πιο συχνά γίνεται

Με αυτό τον τρόπο αυξάνετε τις πιθανότητες να σας μιμηθεί και να αναπτύξει ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Μελέτες δείχνουν πως τα οικογενειακά γεύματα βοηθούν τα παιδιά να διατηρούν ένα περισσότερο υγιές σωματικό βάρος.

Εμπιστευτείτε την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού που νιώθει το παιδί

Μην το πιέζετε να αδειάσει το πιάτο του αν έχει χορτάσει. Αν παραπονιέται ότι πεινάει προσπαθήστε να διαπιστώσετε αν όντως νιώθει πείνα ή πρόκειται περισσότερο για δίψα ή απλά προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να απασχοληθεί.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail:efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved