Μπορώ να πίνω αλκοόλ και καφέ κατά την περίοδο του θηλασμού;
Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος που απαιτεί προσοχή στην κατανάλωση τροφών και ποτών, με την κατανάλωση του αλκοόλ να πρέπει να αποφεύγεται και την κατανάλωση καφεΐνης να επιτρέπεται σε μικρές ποσότητες.
Μετά τον τοκετό και σε περίπτωση που το μωρό σας θηλάζει είναι πιθανόν να αναρωτιέστε αν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Καθώς μικρές ποσότητες από τα τρόφιμα που τρώτε ή πίνετε μπορεί να περάσουν στο μωρό σας μέσω του μητρικού γάλακτος, ας δούμε αναλυτικά τί ισχύει για το αλκοόλ και την καφεΐνη κατά την περίοδο του θηλασμού.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να μεταφερθεί στο μωρό σας μέσω του μητρικού γάλακτος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τη σίτιση και τον ύπνο. Πολλές νέες μητέρες μπορεί να λαμβάνουν συμβουλές από γυναίκες της οικογένειας προηγούμενων γενιών σχετικά με την ευεργετική επίδραση του αλκοόλ στο θηλασμό, όπως η αύξηση της παραγωγής γάλακτος ή η ηρεμιστική δράση. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ περιορισμένα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις του αλκοόλ στο θηλασμό, τα οποία δεν υποστηρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις. Αντιθέτως, μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος και να διαταράξει τον ύπνο του μωρού.
Ιδανικά θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Εάν πίνετε περιστασιακά ένα ποτό, είναι απίθανο να βλάψει το μωρό σας, αλλά συνιστάται να μην πίνετε περισσότερες από μία ή δύο μερίδες, για περισσότερες από μία ή δύο φορές την εβδομάδα, κατά την περίοδο του θηλασμού.
Μία μερίδα αλκοόλ ισοδυναμεί περίπου με μία μερίδα οινοπνευματωδών ποτών όπως ουίσκι ή βότκα (25 ml), 1 μικρό ποτήρι μπύρα ή κρασί.
Εάν επιλέγετε να πίνετε περιστασιακά, μπορείτε να περιορίσετε την έκθεση του μωρού σας στο αλκοόλ αποφεύγοντας το θηλασμό για 2 έως 3 ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό δίνει αρκετό χρόνο για να απομακρυνθεί το αλκοόλ από το γάλα σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αντλείτε γάλα και να το αποθηκεύτε έτσι ώστε να έχετε γάλα άμεσα διαθέσιμο.
Καφεΐνη
Η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό και μπορεί να μεταφερθεί στο μωρό σας μέσω του μητρικού γάλακτος κρατώντας το σε εγρήγορση ή προκαλώντας ανησυχία. Η καφεΐνη βρίσκεται φυσικά στον καφέ, το τσάι και τη σοκολάτα και προστίθεται επίσης σε ορισμένα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά, καθώς και σε ορισμένα φάρμακα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων η κατανάλωση καφεΐνης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού έως και 200 mg την ημέρα είναι ασφαλής για το έμβρυο ή το βρέφος που θηλάζει.
Έτσι λοιπόν συνιστάται στις γυναίκες που θηλάζουν να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα. Ενδεικτικά, δείτε παρακάτω την περιεκτικότητα ροφημάτων και τροφίμων σε καφεΐνη:
- 1 κούπα στιγμιαίος καφές (100 mg)
- 1 κούπα καφές φίλτρου (140 mg)
- 1 φλιτζάνι ελληνικός διπλός (115 mg)
- 1 φλιτζάνι τσάι (75 mg)
- 1 κουτί ποτό τύπου κόλα (40 mg)
- 50g μπάρα σοκολάτας (50 mg)
Το τσάι και ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι καλές εναλλακτικές λύσεις, ενώ είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα ενεργειακά ποτά που μπορεί να είναι πολύ πλούσια σε καφεΐνη.
Καθώς η περίοδος του θηλασμού μπορεί να εντείνει το αίσθημα κόπωσης είναι σημαντικό να τρέφεστε ισορροπημένα και επαρκώς προκειμένου να μπορείτε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε προκειμένου να θωρακίσετε την υγεία σας αλλά και την επάρκεια του μητρικού γάλακτος.
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου & University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com