Μπορεί η διατροφή να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Ευσταθία Παπαδά
O Οκτώβρης είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Bigstock

Ποιοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Καθώς ο Οκτώβρης είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι σημαντικό να ενημερωθούμε για τους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η διατροφή έχει συνδεθεί μέσα από πλήθος επιστημονικών μελετών με τον καρκίνο του μαστού και αποτελεί έναν παράγοντα που μπορούμε να τροποποιήσουμε με σταδιακές αλλαγές που θα μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης.

Ας δούμε πιο αναλυτικά μερικά βήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν:

Ρύθμιση του σωματικού βάρους

Το αυξημένο σωματικό βάρος είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού και οποιαδήποτε αύξηση μετά την ηλικία των 18 ετών, ακόμη και της τάξης του 10% μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού καθώς και την υποτροπή του καρκίνου. Είναι λοιπόν σημαντικό να χάσετε βάρος αν είναι αυξημένο ή να διατηρείτε ένα υγιές βάρος μέσω της τακτικής άσκησης και μιας πλούσιας σε φυτικές τροφές και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφής. Η άσκηση για τέσσερις ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη ρύθμιση των ορμονών και να βοηθήσει επιπλέον στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Διατροφή πλούσια σε τροφές φυτικής προέλευσης

Οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και προστατεύουν τον οργανισμό από άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια καθώς και τουλάχιστον 5 μερίδες από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών με έντονα χρώματα καθημερινά. Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά για να μειώσετε το δυνατόν περισσότερο την πρόσληψη φυτοφαρμάκων.

Περιορισμός κορεσμένου λίπους

Ορισμένες επιστημονικές μελέτες προτείνουν επιπλέον οφέλη από τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών από τροφές, όπως το βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα λιπαρά κρέατα και ορισμένες μαργαρίνες. Αντιθέτως είναι πιο ωφέλιμο να συμπεριλάβετε περισσότερα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους αλλά και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες.

Αποφυγή του αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Παρά τα οφέλη της ρεσβερατρόλης, μιας φυτοχημικής ουσίας στο κόκκινο κρασί και στα σταφύλια, συστήνεται η αποφυγή του αλκοόλ όσο το δυνατόν περισσότερο καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης για την πρόληψη του καρκίνου.

Περιορισμός της ζάχαρης

Είναι σημαντικό να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης μέσω των επεξεργασμένων τροφών, των γλυκών και των αναψυκτικών, καθώς τα τρόφιμα αυτά συνήθως είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά ενώ μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και το σωματικό βάρος που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου. Τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, και τα γαλακτοκομικά είναι οι καλύτερες πηγές υδατανθράκων που θα δώσουν την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας.

Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D

Καθώς η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιθανό να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι σημαντικό να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D μέσω της διατροφής αλλά και μέσω της προσεκτικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα εμπλουτισμένα γάλατα φυτικής προέλευσης, τα λιπαρά ψάρια και τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν μερικές πηγές βιταμίνης D. Συστήνεται επίσης η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία για 10-15 λεπτά καθημερινά. Ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα είναι σημαντικός και θα βοηθήσει το γιατρό σας να κρίνει αν χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved