Η διατροφή μας στα γιορτινά γεύματα της Πρωτοχρονιάς
Γιορτάστε χωρίς υπερβολές.
Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι μία ευκαιρία να γιορτάσουμε την έλευση του νέου έτους με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ενώ συνήθως είναι πλούσιο σε εορταστικά εδέσματα και γλυκά. Ας δούμε πώς μπορούμε να το απολαύσουμε με ισορροπία και χωρίς υπερβολές.
Δε μένουμε νηστικοί μέχρι το εορταστικό γεύμα!
Αν και η πρακτική αυτή είναι πολύ συνήθης το πιθανότερο είναι ότι θα μας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση φαγητού στο εορταστικό γεύμα, επιβαρύνοντάς μας με περιττές θερμίδες και γαστρεντερικές διαταραχές όπως το φούσκωμα και η δυσπεψία. Αντί αυτού, επιλέγουμε ένα καλό πρωινό που να περιέχει άπαχη πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, όπως για παράδειγμα γιαούρτι με βρώμη και ξηρούς καρπούς ή ψωμί με αβγό και αβοκάντο που θα μας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα.
Ξεκινάμε το γεύμα μας με σαλάτα και επιλέγουμε προσεκτικά τα ορεκτικά
Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε το γεύμα μας με σαλάτα που θα αρχίσει να ενισχύει τον κορεσμό και θα μας βοηθήσει να καταναλώσουμε μικρότερη ποσότητα από τα εορταστικά εδέσματα. Παρόλο που τα ορεκτικά μπορεί είναι δελεαστικά μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη θερμιδική πρόσληψη. Μπορούμε λοιπόν να επιλέξουμε 1-2 ορεκτικά και στη συνέχεια να επικεντρωθούμε στο κυρίως γεύμα.
Γεμίζουμε το πιάτο μας κατά προτίμηση μία φορά ακολουθώντας τον κανόνα του πιάτου!
Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τον κανόνα του πιάτου που ακολουθούμε και στην καθημερινότητά μας, δηλαδή γεμίζουμε το ½ πιάτο με λαχανικά, το ¼ με πρωτεΐνη και το υπόλοιπο ¼ με υδατάνθρακες. Κι αν το να γεμίσουμε το πιάτο μας μία φορά είναι δύσκολο για το εορταστικό τραπέζι ακόμα και αν γεμίσουμε το πιάτο μας δεύτερη φορά ακολουθούμε και πάλι αυτόν τον κανόνα.
Καταναλώνουμε μία μερίδα από το αγαπημένο μας γλυκό
Τα γλυκά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και φυσικά δε θα τα στερηθούμε. Χρειάζεται ωστόσο να τα απολαύσουμε με μέτρο. Μπορούμε λοιπόν να αρκεστούμε σε ένα κομμάτι και αν υπάρχουν περισσότερα είδη γλυκών που θέλουμε να δοκιμάσουμε μπορούμε να επιλέξουμε μικρότερες ποσότητες από το καθένα. Σε περίπτωση που τα γλυκά δεν είναι της αρεσκείας μας μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο φρούτο για να κλείσουμε το γεύμα μας.
Άλλο ένα στοιχείο που χρειάζεται προσοχή είναι το αλκοόλ που θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο όχι μόνο επειδή το ενεργειακό του περιεχόμενο είναι υψηλό αλλά και για να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες επιδράσεις του όπως η ζάλη και η ναυτία.
Η επόμενη ημέρα....
Πολλοί θα μπούμε στον πειρασμό να κάνουμε περιοριστικές δίαιτες μετά τις γιορτές, ωστόσο είναι σημαντικό να αποφύγουμε τις υπερβολές και να μην ‘τιμωρούμε’ τον εαυτό μας επειδή απολαύσαμε τα εορταστικά γεύματα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Έτσι λοιπόν μετά τις γιορτές είναι σημαντικό να επιστρέψουμε σταδιακά στη διατροφική μας ρουτίνα ακολουθώντας τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, ελέγχοντας το μέγεθος των μερίδων μας και αυξάνοντας σταδιακά τη φυσική μας δραστηριότητα.
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com