Είναι τα όσπρια σημαντικά στη διατροφή μας;
Πόσο συχνά δεν ακούτε τα παράπονα των παιδιών σας όταν μαγειρεύετε κάποιο όσπριο; Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα μέχρι τα παιδιά να συνηθίσουν στην κατανάλωση των οσπρίων. Αλλά αξίζει να επιμείνετε...Δείτε γιατί!
Οι επιλογές σας είναι πολλές όταν θελήσετε να μαγειρέψετε κάποιο όσπριο. Φακές, ρεβίθια, φασόλια, φάβα και άλλα είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών. Αν και οι πρωτεΐνες αυτές είναι κατώτερης ποιότητας από εκείνες που περιέχονται στο κρέας, μπορούν να συνδυαστούν με δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή ζωϊκά προϊόντα και να μας δώσουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Μπορείτε λοιπόν να τα συνδυάσετε εξαιρετικά με το ρύζι ή άλλα δημητριακά.
Ακόμη, τα όσπρια περιέχουν αρκετές διαιτητικές ίνες. Τα οφέλη των διαιτητικών ινών είναι πολλά. Φαίνεται ότι η κατανάλωσή τους βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ενδεικτικά, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια μας δίνουν κατά μέσο όρο 10 γραμμάρια διαιτητικών ινών, που είναι μια πολύ καλή ποσότητα, αν σκεφτεί κανείς ότι θα πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά τουλάχιστον 20-25 γραμμάρια.
Επίσης, τα όσπρια είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου και ασβεστίου που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Έτσι λοιπόν γιατί να μην ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Μεσογειακής διατροφής και να εντάξουμε τα όσπρια στο διαιτολόγιο όλης της οικογένειας για 2-3 φορές την εβδομάδα;
Σε περίπτωση που τα παιδιά αρνούνται να τα καταναλώσουν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε καθημερινά στις σαλάτες σας ή ακόμη και να φτιάξετε κεφτεδάκια από όσπρια για να μειώσετε την οσμή τους.
Προτιμήστε τα όσπρια λοιπόν!
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com