Snacks παραλίας για τα παιδιά -Τι μπορείτε να πάρετε μαζί σας στη θάλασσα

Ποια snacks δεν χρειάζονται τσάντα-ψυγείο.

Ευσταθία Παπαδά
Snacks παραλίας για τα παιδιά -Τι μπορείτε να πάρετε μαζί σας στη θάλασσα
Bigstock

Το καλοκαίρι έφτασε και μετά το κλείσιμο των σχολείων οι εξορμήσεις στην παραλία με τα παιδιά αυξάνονται.

Τα παιδιά σίγουρα θα χρειαστούν κάποιο snack κατά την πολύωρη παραμονή τους στην παραλία. Είναι καλό να είστε προετοιμασμένοι από το σπίτι έτσι ώστε να αποφύγετε λύσεις της τελευταίας στιγμής από την καντίνα ή το beach bar της παραλίας που προσφέρουν συνήθως επιλογές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και κακής ποιότητας λιπαρά.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε snacks για την παραλία ανάλογα με το χρόνο και τον εξοπλισμό που διαθέτουμε.

Πώς θα επιλέξουμε τα snacks για την παραλία;

Αν δεν έχετε τσάντα-ψυγείο προκειμένου να αποφύγετε τις αλλοιώσεις τροφίμων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μπορείτε να επιλέξετε μερικά από τα παρακάτω snacks.

snack-stin-paralia.jpg

sn

Παστέλι και σπιτικές μπάρες δημητριακών

Αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να επιλέξετε κάποια μπάρα του εμπορίου, όμως είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων και να επιλέγετε εκείνες με τη λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά. Το παστέλι είναι επίσης μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή και αποτελεί άλλωστε την ελληνική εκδοχή της μπάρας δημητριακών! Μπορείτε ωστόσο να ετοιμάσετε σπιτικές μπάρες πολύ εύκολα με υλικά όπως η βρώμη, το μέλι, το ταχίνι, το κακάο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι από τις πιο εύκολες και γρήγορες επιλογές που μπορούν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες ενώ προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών. Σταφίδες, βερύκοκα, χουρμάδες και όλα τα φρούτα στην αποξηραμένη τους εκδοχή είναι καλές επιλογές, αρκεί να μην περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη γιατί τότε η διατροφική τους αξία μειώνεται.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών αλλά και σε πρωτεΐνες. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ανάλατους ξηρούς καρπούς που μπορείτε να συνδυάσετε με τα αποξηραμένα φρούτα έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν ένα πιο ολοκληρωμένο snack που θα τα κρατήσει χορτάτα για αρκετή ώρα.

Σπιτικό ποπ κορν

Το σπιτικό ποπ κορν είναι χαμηλό σε θερμίδες και υψηλό σε φυτικές ίνες. Αν το ετοιμάσετε με λίγο ελαιόλαδο και χωρίς αλάτι, αλλά προσθέτοντας τα αγαπημένα μπαχαρικά και μυρωδικά των παιδιών, τότε μπορεί να αποτελέσει ένα θρεπτικό snack αν πρόκειται να περάσετε περιορισμένο χρόνο στην παραλία.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να αγοράσετε από το φούρνο σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο να προετοιμάσετε κάτι από το σπίτι. Ωστόσο το καλύτερο είναι να συνδυαστεί με μία πηγή πρωτεΐνης, όπως το τυρί σε περίπτωση που έχετε τσάντα ψυγείο, για να είναι το snack περισσότερο πλήρες

Αν έχετε τσάντα ψυγείο τότε οι επιλογές και η ποικιλία των snacks αυξάνονται.

Τοστ, σάντουιτς ή αραβική πίτα με τυρί χαμηλών λιπαρών ή αυγό, χούμους και λαχανικά

Επιλέξτε τυρί χαμηλών λιπαρών ή αυγό καθώς και χούμους για να αυξήσετε την πρωτεΐνη του snack αλλά και να ενισχύσετε τη γεύση του. Τα λαχανικά θα προσφέρουν περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες και θα κρατήσουν χορτάτα τα παιδιά για περισσότερη ώρα. Αποφύγετε τις sauces προκειμένου να συντηρηθούν και να μεταφερθούν πιο εύκολα.

Γιαούρτι με φρούτα

Το γιαούρτι αποτελεί ένα δροσερό snack υψηλό σε πρωτεΐνη και ασβέστιο και προσθέτοντας φρούτα θα ενισχύσετε τη γεύση του και θα προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στο snack των παιδιών. Αν για οποιοδήποτε λόγο διαπιστώσετε ωστόσο ότι η θερμοκρασία της τσάντας ψυγείου έχει αυξηθεί και το γιαούρτι έχει ζεσταθεί αποφύγετε την κατανάλωσή του από τα παιδιά.

kalokairina-frouta-kai-laxanika-gia-enydatosi-paidion-1.jpg

αν

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντική πηγή βιταμινών, φυτικών ινών και νερού ενώ είναι εύκολα στη μεταφορά τους. Μπορούν να αποτελέσουν snack παραλίας ακόμα και αν δεν έχετε τσάντα ψυγείο, όμως καταναλώνονται πιο ευχάριστα όταν είναι δροσερά.

Νερό

Kαθώς ο κίνδυνος αφυδάτωσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της εφίδρωσης είναι υψηλός είναι σημαντικό να έχετε δροσερό νερό μαζί σας και να υπενθυμίζετε στα παιδιά να πίνουν νερό συχνά. Μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να αντιληφθούν το αίσθημα δίψας εγκαίρως οπότε προσφέρετέ τους συχνά νερό πριν διψάσουν.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved