Μπορούμε να τρώμε παγωτό κάθε μέρα;

Είναι «κακό» να τρώμε παγωτό κάθε μέρα;

Ευσταθία Παπαδά
Μπορούμε να τρώμε παγωτό κάθε μέρα;
Bigstock

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και το παγωτό αποτελεί το νούμερο ένα επιδόρπιο για μικρούς και μεγάλους με τους περισσότερους από εμάς να επιθυμούμε καθημερινά την κατανάλωσή του.

Τα παιδιά ζητούν παγωτό καθημερινά - Τι πρέπει να κάνουμε;

Ωστόσο καθώς είναι πλούσιο σε ζάχαρη, λιπαρά και πρόσθετα συντηρητικά είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή του και ιδιαίτερα αν θέλουμε να το εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή του καλοκαιριού.

Είναι «κακό» να τρώμε παγωτό κάθε μέρα;

Είναι καλό να αποφεύγουμε να χαρακτηρίζουμε μερικά τρόφιμα ή τη συχνότητα με την οποία τα καταναλώνουμε «καλά» ή «κακά». Αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό. Επιπλέον, ο καθένας έχει τις δικές του διατροφικές ανάγκες που μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο.

Είναι γεγονός ωστόσο ότι τα περισσότερα παγωτά είναι συνήθως πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά αλλά μπορούν να ενταχθούν σε μία ισορροπημένη διατροφή λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η σύσταση και το μέγεθος της μερίδας.

posa-pagota-na-faei-to-paidi.jpg

Ποια είναι η θρεπτική αξία του παγωτού;

Το παγωτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του γάλακτος που είναι το βασικό του συστατικό. Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου, απαραίτητου στοιχείου για το χτίσιμο δυνατών οστών και δοντιών. Επιπρόσθετα, παρέχει σημαντικές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και βιταμινών, όπως η Α και D.

Ωστόσο, είναι πλούσιο σε ζάχαρη αλλά και κορεσμένο λίπος λόγω του γάλακτος, των αυγών και της κρέμας γάλακτος που μπορεί να περιέχει. Η περιεκτικότητα του παγωτού σε θερμίδες μπορεί να κυμαίνεται από 80-350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και ανάλογα με τα συστατικά του. Αν το παγωτό περιέχει κομμάτια σοκολάτας, ξηρών καρπών, καραμέλας, τότε η θερμιδική του περιεκτικότητα αυξάνεται. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι απαραίτητα λόγοι για να αποφεύγετε εντελώς το παγωτό. Σε σύγκριση με γλυκά που περιέχουν σχεδόν αποκλειστικά ζάχαρη όπως οι γρανίτες, οι καραμέλες, τα ζαχαρωτά και άλλα, η πρωτεΐνη και το λίπος που βρίσκονται στο παγωτό μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης και να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα πιο σταδιακά, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κορεσμό σε σύγκριση με άλλα επιδόρπια που είναι κυρίως πλούσια σε ζάχαρη κι επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Υπάρχουν πολλά παγωτά στην αγορά με διαφορετικά διατροφικά προφίλ, επομένως είναι πάντα σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες και να επιλέγετε όσο γίνεται πιο συχνά εκείνα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.

Το vegan παγωτό είναι καλύτερο;

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά vegan παγωτά που δεν περιέχουν γαλακτοκομικά αλλά δεν είναι απαραίτητα καλύτερα από το γαλακτοκομικό παγωτό. Τα vegan παγωτά εξακολουθούν να έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, ενώ πολλά πρόσθετα συστατικά μπορούν να προστεθούν στο vegan παγωτό για να πλησιάσουν τη γεύση του κλασικού παγωτού. Ορισμένα μπορεί να περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, συντηρητικά και πηκτικά μέσα.

paidi-kai-pagoto.jpg

Τι πρέπει να προσέχουμε με τη συχνή κατανάλωση παγωτού;

Το μέγεθος της μερίδας είναι αυτό που μετράει είτε επιλέγετε κλασικό ή vegan παγωτό και ιδιαίτερα αν επιθυμείτε τη συχνή του κατανάλωση. Ως μία μερίδα ορίζεται το μισό φλιτζάνι παγωτού και είναι αυτή που συνήθως συνιστάται αν και είναι σημαντικό αυτή η ποσότητα να εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες και την κατάσταση υγείας του καθενός. Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε τη διατροφή σας συνολικά. Εάν τρώτε αρκετή ζάχαρη και λιπαρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, η προσθήκη παγωτού στην καθημερινή διατροφή σας δεν είναι η καλύτερη ιδέα.

Μία ακόμα καλή ιδέα αν θέλετε να καταναλώνετε συχνά παγωτό είναι να επιλέγετε συχνά σπιτικό παγωτό έτσι ώστε να γνωρίζετε και να ρυθμίζετε τη σύσταση και την ποιότητά του ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Συμπερασματικά, το παγωτό μπορεί να έχει θέση στη διατροφή μας το καλοκαίρι αρκεί να είμαστε προσεκτικοί με τη συχνότητα, την ποιότητα και το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνουμε.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved