Πώς μπορεί η κατάσταση του εντέρου μας να επηρεάσει τη δερματική υγεία;

Το έντερο και το δέρμα μας σχετίζονται και συχνά περιγράφονται ως «άξονας εντέρου -δέρματος».

Ευσταθία Παπαδά
Πώς μπορεί η κατάσταση του εντέρου μας να επηρεάσει τη δερματική υγεία;
Bigstock

Όταν έχουμε κάποιο δερματικό πρόβλημα συχνά σκεφτόμαστε ότι χρειάζεται να εφαρμόσουμε κάποια τοπική φαρμακευτική αγωγή όμως πολλές φορές το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται και με την υγεία του εντέρου μας.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία του εντέρου μέσω της διατροφής;

Το έντερο και το δέρμα μας σχετίζονται και συχνά περιγράφονται ως «άξονας εντέρου -δέρματος». Μοιράζονται κάποιες ομοιότητες καθώς και τα δύο έχουν μεγάλες επιφάνειες και περιέχουν βακτήρια, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η σύνδεση. Μία πιθανή σύνδεση είναι μέσω της φλεγμονής και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η φλεγμονή είναι μια φυσική απόκριση του σώματός μας για την καταπολέμηση λοιμώξεων και την επούλωση τραυματισμών, αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές υγείας.

diatrofi-meta-to-kalokairi.jpg

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Μπορεί να βοηθήσει η διατροφή;

Πιο συγκεκριμένα, τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερό μας (γνωστά και ως μικροχλωρίδα) κι έρχονται σε επαφή με τροφές και άλλους εξωγενείς παράγοντες εκπαιδεύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να γνωρίζουν τι είναι ασφαλές και τι όχι, κι ενεργοποιούν τους μηχανισμούς φλεγμονής όταν χρειάζεται. Όταν όμως η ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου μας διαταραχθεί τότε οι μηχανισμοί φλεγμονής μπορεί να ενεργοποιηθούν και οδηγήσουν σε φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος όπως το έκζεμα, η ροδόχρους ακμή, η ψωρίαση και άλλα.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις δερματικές παθήσεις και η λύση συχνά απαιτεί μία πολυπαραγοντική προσέγγιση, αλλά η διατήρηση της υγείας του εντέρου μας θα μπορούσε να έχει βοηθητικό ρόλο.

Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την υγεία του εντέρου και του δέρματος;

Διατροφή

Επικεντρωθείτε στην αύξηση της ποσότητας των φυτικών τροφών στη διατροφή σας για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε άφθονες φυτικές ίνες, τις οποίες χρησιμοποιούν ως τροφή τα βακτήρια του εντέρου μας. Δώστε προτεραιότητα στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους καθώς και τα βότανα και τα μπαχαρικά. Γεμίστε το πιάτο σας με χρώμα, καθώς έτσι αυξάνετε την πιθανότητα να λάβετε περισσότερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών.

Βάλτε τα προβιοτικά στη διατροφή σας. Δε χρειάζεται να αγοράσετε κάποιο ακριβό σκεύασμα προβιοτικών αλλά μπορείτε να επιλέξετε γιαούρτι, κεφίρ, πίκλες, tempeh και kombucha που είναι μόνο μερικές από τις τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά κι ενισχύουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου.

giaourti-pou-elikse.jpg

Άσκηση

Η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην ημέρα σας είναι σημαντική για την υγεία του εντέρου. Συνιστώνται ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Βρείτε μια μορφή άσκησης που σας αρέσει ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε και κάτι νέο. Ακόμη και το περπάτημα και οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να βοηθήσουν.

Έλλειψη ύπνου: Η βασική αιτία της πρόωρης γήρανσης

gonimotita-kai-ipnos.jpg

Ύπνος

Ο διαταραγμένος ύπνος συνδέεται άμεσα και με την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Προσπαθήστε να εξασφαλίζετε τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνου καθημερινά αποφεύγοντας την έκθεση σε οθόνες πριν τον ύπνο. Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ ή τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο για να αποφύγετε τις διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved