Τι πρέπει να προσέχουμε στα γιορτινά γεύματα κατά την εγκυμοσύνη;
Οδηγός ασφαλούς διατροφής για εγκύους στα γιορτινά τραπέζια.
Η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων πλησιάζει και για πολλούς έχει ήδη ξεκινήσει σιγά σιγά με περισσότερα γεύματα έξω και καλέσματα ή χριστουγεννιάτικα πάρτυ στο γραφείο. Η περίοδος της εγκυμοσύνης τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαρούμενη, αλλά είναι σημαντικό να προσέχετε ορισμένα τρόφιμα και πρακτικές για να διασφαλίσετε τόσο τη δική σας υγεία όσο και του μωρού σας.
Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία που χρειάζονται προσοχή:
Εγκυμοσύνη: Τι να φάτε και τι όχι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Ασφάλεια τροφίμων
Πουλερικά και κρέας
Φροντίστε να μαγειρεύετε καλά το κρέας: Βεβαιωθείτε ότι η γαλοπούλα σας έχει ψηθεί σωστά για να αποφύγετε τον κίνδυνο της σαλμονέλας. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε ότι η εσωτερική θερμοκρασία φτάνει τουλάχιστον τους 74°C.
Αποφύγετε τα ωμά ή ημιμαγειρεμένα κρέατα: Αυτό περιλαμβάνει πιάτα όπως ταρτάρ ή κακοψημένα πουλερικά, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν πηγή επιβλαβών βακτηρίων και παρασίτων όπως το τοξόπλασμα.
Τυριά
Αποφύγετε ορισμένα τυριά όπως το brie, το camembert και τα μπλε τυριά που μπορεί να περιέχουν λιστέρια, ένα βακτήριο επιβλαβές για τα έμβρυα. Προτιμήστε τα σκληρά τυριά όπως τσένταρ, παρμεζάνα και παστεριωμένα μαλακά τυριά.
Έγκυος τα Χριστούγεννα: Ποια τυριά να αποφύγετε στο γιορτινό τραπέζι
Θαλασσινά
Προσέχετε τα θαλασσινά: Αποφύγετε τα ωμά ή κακώς μαγειρεμένα θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων του σούσι και των οστρακοειδών. Τα μαγειρεμένα θαλασσινά όπως οι γαρίδες είναι ασφαλή υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ψηθεί καλά.
Αυγά
Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά που καταναλώνετε είναι παστεριωμένα για να αποφύγετε τον κίνδυνο σαλμονέλας. Αυτό περιλαμβάνει και συνταγές όπως η σπιτική μαγιονέζα, η μους και άλλα πιάτα που περιέχουν ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά.
Επιτρέπεται η κατανάλωση αυγών στη εγκυμοσύνη;
Αλκοόλ και ποτά
Αποφύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις χωρίς αλκοόλ, όπως ανθρακούχο νερό, χυμούς φρούτων ή mocktails περισταστιακά για να ελέγξετε την υπερκατανάλωση ζάχαρης.
Επιδόρπια και γλυκά
Πολλά γλυκίσματα μπορεί να περιέχουν αλκοόλ γι’αυτό και είναι καλό να ρωτάτε για τα συστατικά. Σε ό,τι αφορά τα παγωτά και τις κρέμες καταναλώστε μόνο παγωτό και κρέμες που παρασκευάζονται με παστεριωμένο γάλα και αυγά για να αποφύγετε τον κίνδυνο λιστέριας και σαλμονέλας.
Εγκυμοσύνη: Πόσα μελομακάρονα και κουραμπιέδες κάνει να τρώτε;
Γενικές Συμβουλές
Διατηρήστε την υγιεινή και την καθαριότητα στην κουζίνα: Πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά μετά το χειρισμό ωμού κρέατος και βεβαιωθείτε ότι όλες οι επιφάνειες και τα σκεύη της κουζίνας είναι καθαρά για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης.
Αποθηκεύστε σωστά το περίσσευμα φαγητού: Βάλτε τα περισσεύματα στο ψυγείο αμέσως μόλις κρυώσουν και καταναλώστε τα μέσα σε μία-δύο ημέρες ανάλογα με το τρόφιμο. Ζεστάνετε ξανά καλά πριν τα φάτε.
Πλύνετε καλά λαχανικά και σαλάτες: Τα ωμά λαχανικά και οι σαλάτες θα πρέπει να πλένονται καλά για να απομακρύνεται το χώμα που περιέχει μικροοργανισμούς που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τοξοπλάσμωσης.
Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες θα μπορέσετε να απολαύσετε τα εορταστικά δείπνα με ασφάλεια.
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com