Πώς θα μειώσουμε το αλάτι στη διατροφή μας; Από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά
Το αλάτι είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας που δίνει γεύση και νοστιμιά στο φαγητό μας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η υπερκατανάλωση νατρίου στις Δυτικές κοινωνίες είναι γεγονός, το οποίο μακροπρόθεσμα μπορεί να μας οδηγήσει σε εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε το αλάτι στη διατροφή μας και να μην αφήσουμε επίσης τα μικρά παιδιά να συνηθίζουν στις αλμυρές γεύσεις. Ας μην ξεχνάμε πως ένας ενήλικας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (2300mg νατρίου) ανά ημέρα. Ας δούμε λοιπόν τις βασικές πηγές αλατιού της διατροφής μας.
Το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά προέρχεται από τα βιομηχανικά επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα (π.χ. έτοιμα φαγητά, αρτοσκευάσματα, έτοιμες σούπες και σάλτσες, αλμυρά snacks). Ένα 10% περιέχεται φυσικά σε τρόφιμα όπως λαχανικά και δημητριακά, ενώ το υπόλοιπο 15% είναι αυτό που προσθέτουμε εμείς στο μαγείρεμα και στο τραπέζι μας.
Τί μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να μειώσουμε το αλάτι στη διατροφή μας;
• Αποφεύγουμε όσο μπορούμε συσκευασμένα τρόφιμα σαν εκείνα που αναφέρθηκαν παραπάνω.
• Διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων κι ελέγχουμε την περιεκτικότητα σε νάτριο πριν επιλέξουμε ένα τρόφιμο.
• Μειώνουμε σταδιακά το αλάτι που προσθέτουμε στο μαγείρεμα.
• Προσθέτουμε μπαχαρικά και μυρωδικά κατά το μαγείρεμα για να δώσουμε γεύση στο φαγητό μας χωρίς προσθήκη άλατος.
• Δεν προσθέτουμε extra αλάτι στο φαγητό μας στο τραπέζι.
• Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να μην προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com