Πόσο σημαντικό είναι το ψάρι στη διατροφή των παιδιών; Από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά
Όπως γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια το ψάρι είναι ένα θησαυρός θρεπτικών συστατικών, γι' αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα βασικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής.
Η μεγάλη διατροφική αξία του ψαριού είναι ιδιαιτέρως σημαντική και για τα παιδιά. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει.
Αρχικά, το ψάρι είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του.
Επίσης, το ψάρι είναι πλούσιο στις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της όρασης και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη D συμβάλλει σημαντικά στην απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη των οστών. Το ιώδιο και ο φώσφορος είναι δύο ακόμα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο ψάρι.
Ακόμη, τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο σολομός, ο τόνος, ο κολιός, η γόπα, η κουτσομούρα και το μπαρμπούνι, είναι πολύ πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά αυτής της κατηγορίας εμφανίζουν αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες, ενώ επίσης συμβάλλουν και στη μείωση των τριγλυκεριδίων.
Για όλα τα παραπάνω οφέλη αξίζει να εντάξετε το ψάρι 2 φορές την εβδομάδα στο διαιτολόγιο των παιδιών. Κι επειδή το ψάρι είναι μία τροφή που για πολλά παιδιά είναι «μπελάς», μπορεί να χρειαστεί αρκετή προσπάθεια εκ μέρους σας προκειμένου να αγαπήσουν το ψάρι. Αν η μυρωδιά είναι το πρόβλημα, τότε η ψαρόσουπα μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου τα παιδιά να δοκιμάσουν το ψάρι. Επίσης, μία σως με βάση το ελαιόλαδο και διάφορα μυρωδικά ή μία μικρή ποσότητα μαγιονέζας μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το ψάρι.
Και μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση ψαριού 2 φορές την εβδομάδα είναι μία συνήθεια που καλό θα ήταν να υιοθετήσει όλη η οικογένεια!
Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com