Λιπαρά: Φίλοι ή εχθροί για την υγεία μας;
Τα λιπαρά θεωρούνται από πολλούς επιβλαβή και παχυντικά. Ωστόσο, η άποψη αυτή είναι λανθασμένη, καθώς αυτά είναι απαραίτητα στη διατροφή μας και θα πρέπει να αποδίδουν το 30-35% της ενέργειας που χρειαζόμαστε καθημερινά.
Τα λιπαρά αποτελούν μία πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, είναι συστατικά των κυττάρων μας, συμβάλλουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός μας σε σταθερά επίπεδα, μονώνουν και προστατεύουν τα όργανά μας. Ωστόσο, μεγάλη σημασία για την υγεία μας έχει η ποιότητα των λιπαρών, καθώς υπάρχουν τόσο «καλά» όσο και «κακά» λιπαρά.
Τα «καλά» λιπαρά συμπεριλαμβάνουν τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά. Τα πρώτα βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο ελαιόλαδο, ενώ τα πολυακόρεστα βρίσκονται σε σπορέλαια και ξηρούς καρπούς. Αυτά φαίνεται να συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς μας. Στην κατηγορία των «καλών» λιπαρών εντάσσονται και τα ω-3 και ω-6 λιπαρά που είναι απαραίτητο να τα λαμβάνουμε από τις τροφές μας, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει. Τα βρίσκουμε σε τροφές, όπως τα φυτικά έλαια και τα λιπαρά ψάρια (πχ. σολομός, σκουμπρί, ρέγκα).
Από την άλλη, το «κακό» λίπος είναι το λεγόμενο κορεσμένο λίπος, το οποίο είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την υγεία μας. Περιέχεται στο λίπος του κρέατος, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, τα τυριά και σε τρόφιμα όπως σφολιάτες, μπισκότα και γλυκά.
Έτσι, λοιπόν στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής θα πρέπει να μειώσετε το «κακό» και να εντάξετε το «καλό» λίπος. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
-Προτιμήστε τα άπαχα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι) καθώς επίσης και τα άπαχα τυριά (π.χ. ανθότυρο, cottage, κίτρινα τυριά χαμηλά σε λιπαρά).
-Αφαιρέστε το ορατό λίπος και την πέτσα από το κρέας. Προτιμήστε πουλερικά και ψάρια που είναι χαμηλά σε κορεσμένο λίπος
-Αλλάξτε τον τρόπο που μαγειρεύετε! Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο και μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος με άπαχο γάλα
-Στις διάφορες σως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γιαούρτι στη θέση της μαγιονέζας.
-Αντικαταστήστε ένα ολόκληρο αυγό με δύο ασπράδια.
-Για να ενισχύσετε τη γεύση του φαγητού χρησιμοποιήστε διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά.
-Αποφύγετε τα έτοιμα και συσκευασμένα γεύματα και σνακ.
Περιμένω τις απορίες σας και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com