«Πώς θα μάθω το παιδί μου να τρώει φρούτα και λαχανικά;» Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά
Αυτή είναι μία από τις ερωτήσεις που δέχομαι πολύ συχνά από τους γονείς. Η αποδοχή των φρούτων και των λαχανικών από τα παιδιά είναι πολλές φορές ένα θέμα αντιπαράθεσης με τους γονείς.
Αν το παιδί σας δεν δέχεται να δοκιμάσει φρούτα και λαχανικά, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να σας απασχολήσει. Η διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών είναι ανεκτίμητη και αν τα παιδιά δεν συνηθίσουν από μικρά σε αυτές τις γεύσεις, μεγαλώνοντας θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να τις αποδεχτούν. Ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για να τα βοηθήσετε:
• Γίνετε εσείς το πρότυπο! Αυτή είναι μία από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους. Αν τα παιδιά βλέπουν εσάς να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι, θα προσπαθήσουν να σας μιμηθούν.
• Μην χρησιμοποιείτε μεθόδους επιβράβευσης ή τιμωρίας. Αυτή είναι μία τακτική που πολλοί από εμάς υιοθετήσαμε από τους δικούς μας γονείς και παππούδες. Πόσες φορές κι εσείς ως παιδιά δεν ακούσατε τη φράση "Αν δεν φας το σπανακόρυζό σου, δεν θα σου πάρω σοκολάτα"; Η μέθοδος αυτή όμως μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να έχει, δημιουργώντας απέχθεια στα παιδιά.
• Σερβίρετε πάντα λαχανικά στα κυρίως γεύματα. Τα λαχανικά δεν θα πρέπει να λείπουν ποτέ από το τραπέζι, έτσι ώστε το παιδί να συνηθίζει. Φροντίστε να έχετε ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους.
• Καθιερώστε τα απογεύματα ως την "ώρα του φρούτου".
Αφιερώστε χρόνο και ασχοληθείτε μαζί με τα παιδιά ώστε να πλύνετε, να καθαρίσετε και φτιάξετε ωραίες πιατέλες με φρούτα που θα καταναλώσετε όλοι μαζί στη συνέχεια. Αν επιμείνετε σε αυτή τη συνήθεια να είστε σίγουροι ότι σε λίγο καιρό το παιδί σας θα ζητάει από μόνο του φρούτα.
• Ενσωματώστε τα λαχανικά μέσα στις συνταγές. Αν τα παιδιά δεν δέχονται με τίποτα να καναλώσουν τα λαχανικά ως σαλάτα, μια καλή λύση είναι να τα προσθέτετε στις συνταγές των κυρίως πιάτων. Σούπες, πίτες, ζυμαρικά είναι μόνο μερικές από τις συνταγές στις οποίες μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά.
• Μην απογοητεύεστε! Αν έχετε προσπαθήσει πολύ και δεν βλέπετε ανταπόκριση από τα παιδιά, δεν πρέπει να απογοητεύεστε. Δώστε στα παιδιά το χρόνο τους και με υπομονή και ηρεμία μπορείτε να τα καταφέρετε!
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com