«Έχω δυσανεξία στη γλουτένη, τι πρέπει να τρώω;» Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά
Η δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιοκάκη είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία η γλουτένη των τροφών προκαλεί βλάβη στο έντερο.
Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη κι ενδεχομένως στη βρώμη. Οι ακριβείς αιτίες της κοιλιοκάκης δεν είναι γνωστές, ωστόσο φαίνεται ότι εμπλέκονται γενετικοί, ανοσολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Τα συμπτώματα της δυσανεξίας της γλουτένης συμπεριλαμβάνουν διάρροιες, φούσκωμα, απώλεια βάρους, κόπωση και κακουχία. Σε σοβαρότερες καταστάσεις μπορεί να εκδηλωθούν ηλεκτρολυτικές διαταραχές, σιδηροπενική αναιμία, οστεοπόρωση και διαταραχές εμμήνου ρύσεως.
Για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης είναι απαραίτητη η τήρηση δίαιτας ελεύθερης γλουτένης εφ' όρου ζωής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν πάσχετε από κοιλιοκάκη θα πρέπει να αποκλείσετε από τη διατροφή σας το σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη, τη σίκαλη καθώς και κάθε προϊόν και παρασκεύασμα που περιέχει τα παραπάνω δημητριακά. Οποιοδήποτε κέικ, ζυμαρικό, ψωμί, μπισκότα που περιέχουν αυτά τα δημητριακά μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα που αναφέραμε.
Τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώνετε ελεύθερα είναι το ρύζι, το καλαμπόκι, η πατάτα και τα προϊόντα τους. Επίσης στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, στα οποία αναγράφεται ένα ειδικό σήμα που δείχνει ότι η κατανάλωσή τους από άτομα με κοιλιοκάκη είναι ασφαλής. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνετε σε ποτά που ενδεχομένως περιέχουν γλουτένη, όπως είναι η μπύρα λόγω της βύνης. Επίσης το ουίσκι πιθανόν να περιέχει γλουτένη, αλλά σε αυτό παίζει ρόλο η διαδικασία της παραγωγής του.
Σε ό,τι αφορά το φαγητό σε εστιατόρια, θα πρέπει να ενημερώνετε το σερβιτόρο ότι δεν πρέπει να καταναλώσετε γλουτένη ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες. Για το λόγο αυτό αποφύγετε σάλτσες που ενδεχομένως περιέχουν αλεύρι, κρέας ή ψάρι που έχουν παναριστεί και οποιαδήποτε άλλη συνταγή περιέχει γλουτένη.
Συμπερασματικά, η κοιλιοκάκη μπορεί για λίγο να δυσκολέψει τη ζωή σας, ωστόσο με σωστές επιλογές και προγραμματισμό δεν θα σταθεί εμπόδιο στην καθημερινότητά σας.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com