Νεανικός σακχαρώδης διαβήτης και διατροφή: Τι πρέπει να προσέχουμε

Ευσταθία Παπαδά
Bigstock

Ρυθμίστε το διαβήτη του παιδιού σας με τη σωστή διατροφή

Ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ΣΔ-1) ή αλλιώς νεανικός διαβήτης είναι μία διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων και οφείλεται στην καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος.

Τα β-κύτταρα εκκρίνουν την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα. Όταν τα β-κύτταρα καταστρέφονται, η ινσουλίνη δεν παράγεται με αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ο ΣΔ-1 εμφανίζεται πιο συχνά κατά την παιδική ηλικία, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πιθανόν να εμφανιστεί και σε ενήλικες σε χαμηλότερα ποσοστά. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση του ΣΔ-1 περιλαμβάνει πάντα την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης σε καθημερινή βάση ανάλογα με το θεραπευτικό σχήμα που προτείνει ο γιατρός για τον κάθε ασθενή.

Στην περίπτωση όμως που το παιδί σας πάσχει από ΣΔ-1 πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή του παίζει και η διατροφή σε συνδυασμό με τις ενέσεις ινσουλίνης.

5 tips διατροφής για παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

  1. Το παιδί θα πρέπει να ακολουθεί ένα όσο το δυνατό σταθερό πρόγραμμα διατροφής που να περιλαμβάνει 3 κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και 3 μικρότερα γεύματα (δεκατιανό, απογευματινό και snack προ του ύπνου). Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τις ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες που μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες.
  2. Οι υδατάνθρακες που βρίσκονται σε δημητριακά, όσπρια, πατάτες, μακαρόνια, ψωμί, φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να κατανέμονται ομοιόμορφα στα γεύματα προκειμένου να μην υπάρχουν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Είναι επίσης σημαντικό το παιδί να μάθει να προτιμά τα προϊόντα ολικής άλεσης, καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν καθυστερούν την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.
  3. Η διατροφή στο διαβήτη θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό χαμηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά που είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα αγγεία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση που μακρυπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για το λόγο αυτό, το παιδί με ΣΔ-1 θα πρέπει να καταναλώνει άπαχο κρέας (π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι και χοιρινό χωρίς ορατό λίπος) και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών που έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος.
  4. Τα snack που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να ετοιμάζονται από το σπίτι, έτσι ώστε να γνωρίζουμε την ποσότητα των υδατανθράκων που πρόκειται να καταναλωθεί για να συμβαδίζει με τη δοσολογία της ενέσιμης ινσουλίνης.
  5. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το snack πριν από τον ύπνο, καθώς αυτό θα προστατεύσει το παιδί από τις πρωινές υπογλυκαιμίες. Ένα γιαούρτι με ένα φρούτο ή 1 φέτα ψωμί με 1 φέτα κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών είναι μερικές καλές προτάσεις.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

*ανανεώθηκε 14/11/2023 - πρώτη δημοσίευση:27/04/2015

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved