Φυλλικό οξύ και εγκυμοσύνη!
Το φυλλικό οξύ ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης όπως είναι το συκώτι, το σπανάκι, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα εσπεριδεοιδή και τα όσπρια. Καθώς είναι μία θερμοευαίσθητη βιταμίνη που καταστρέφεται σε ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό στο μαγείρεμα, είναι προτιμότερο τα τρόφιμα που είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος να καταναλώνονται ωμά όταν αυτό είναι δυνατό.
Ο ρόλος του φυλλικού οξέος στον οργανισμό είναι ιδιαίτερα σοβαρός, καθώς συμβάλλει σημαντικά στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων μέσω της σύνθεσης του γενετικού υλικού (DNA). Επίσης συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Το φυλλικό οξύ είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη ενός φυσιολογικού εμβρύου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την αύξηση του όγκου του αίματος της μέλλουσας μητέρας, για το σχηματισμό των κυττάρων του νέου οργανισμού που αναπτύσσεται και για την ομαλή διαμόρφωση του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.
Η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές κατά την κύηση, όπως οι νευρολογικές ανωμαλίες στο έμβρυο, η αποκόλληση του πλακούντα και ο πρόωρος τοκετός. Για το λόγο αυτό μαζί με τις συστάσεις για την αύξηση της κατανάλωσης των τροφίμων που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και αναφέρθηκαν παραπάνω, συνήθως ο γυναικολόγος θα συνταγογραφήσει και κάποιο συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.
Πολύ σημαντικό να αναφερθεί είναι επίσης το γεγονός ότι το φυλλικό οξύ θα πρέπει να λαμβάνεται σε επαρκείς ποσότητες ήδη από την περίοδο προ της συλλήψεως, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή νευρολογική ανάπτυξη που ξεκινά από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης.
Συμπερασματικά, οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αλλά και οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσληψη φυλλικού οξέος μέσω της διατροφής και σε συνδυασμό με κάποιο συμπλήρωμα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com