Βιταμίνη D: Μπορεί να κάνει τον τοκετό ανώδυνο;
Από τη διατροφολόγο του Mothersblog.
Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.
Πέρα από αυτή τη δράση όμως, η βιταμίνη D φαίνεται να είναι σημαντική και για άλλες λειτουργίες του οργανισμού, αφού ενεργεί περισσότερο ως ορμόνη, και είναι απαραίτητη στην διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων του ασβεστίου και τη ρύθμιση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και της διαφοροποίησης.
Επιπλέον, η βιταμίνη D επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς ρυθμίζει τη λειτουργία των Β και Τ λεμφοκυττάρων. Τέλος, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πολύ καλές πηγές της βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και τα ιχθυέλαια. Επίσης, καλή πηγή θεωρείται ο κρόκος αυγών και κάποια εμπλουτισμένα προϊόντα γάλακτος, χυμών φρούτων, μαργαρίνης και δημητριακών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό της βιταμίνης D προέρχεται από την έκθεση στο ηλιακό φως, καθώς η διαιτητική πρόσληψη καλύπτει συνήθως το 5-10% των καθημερινών μας απαιτήσεων.
Ο ρόλος της βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντικός, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σκελετική και οδοντική υγεία του μωρού που θα γεννηθεί. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν σε ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Εταιρείας Αναισθησιολογίας, δείχνουν ότι η βιταμίνη D ενδεχομένως να συσχετίζεται και με τον πόνο κατά διάρκεια του τοκετού.
Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα της βιταμίνης D μετρήθηκαν σε 93 εγκύους πριν τον τοκετό και στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν την ποσότητα των αναλγητικών φαρμάκων που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως οι γυναίκες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D χρειάστηκαν περισσότερα αναλγητικά κατά τη διάρκεια του τοκετού. Έτσι λοιπόν φαίνεται πως η επάρκεια της βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη πιθανόν να μπορεί να μειώσει τον πόνο κατά διάρκεια του τοκετού.
Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι απαραίτητη περισσότερη εμβάθυνση στο συγκεκριμένο θέμα από την πλευρά των επιστημόνων, προκειμένου να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com