10 super τροφές για την εγκυμοσύνη, συμβουλεύει η διατροφολόγος του Mothersblog!
Οι ποιοτικές επιλογές στη διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για τη γέννηση ενός υγιούς βρέφους αλλά και για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας της μέλλουσας μητέρας.
Εάν περιμένετε παιδάκι καλό είναι να εντάξετε τις παρακάτω τροφές στο διαιτολόγιό σας.
Όσπρια: Οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια και η φάβα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Είναι επίσης εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα που είναι ένα συχνό φαινόμενο στις εγκύους. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σαν σούπα ή να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας.
Μπρόκολο: Το μπρόκολο περιέχει φυλλικό οξύ, ασβέστιο, φυτικές ίνες και κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης είναι πηγή καροτενοειδών που ενισχύουν τη λειτουργία της όρασης. Προσθέστε το στις σαλάτες ή τα ζυμαρικά σας.
Σολωμός: Ο σολωμός είναι ένα από τα λιπαρά ψάρια που εκτός από τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει, είναι πολύ πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά. Τα λιπαρά αυτά είναι πολύ ευεργετικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης των βρεφών.
Δημητριακά ολικής άλεσης: Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία σε σχέση με το αντίστοιχο λευκό ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά. Μη διστάσετε να αντικαταστήσετε εντελώς τα λευκό αλεύρι στις συνταγές σας και αγοράζετε ζυμαρικά και άλλα προϊόντα ολικής άλεσης.
Γιαούρτι: Το γιαούρτι εκτός από εξαιρετική πηγή ασβεστίου, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες. Ακόμη, είναι πολύ χαμηλότερο σε λακτόζη σε σχέση με το γάλα, οπότε σε περίπτωση που έχετε δυσανεξία στη λακτόζη μπορείτε να προτιμήσετε. Μπορείτε να το καταναλώσετε ως σνακ με τη συνοδεία φρούτων, ή να το χρησιμοποιήσετε ως βάση σε smoothies.
Μοσχάρι: Τα άπαχα μέρη του μοσχαριού είναι μία θρεπτική επιλογή για τις εγκύους, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο σε πολύ καλά απορροφήσιμη μορφή, καθώς επίσης και βιταμίνες Β6 και Β12. Επιπρόσθετα, το μοσχάρι είναι καλή πηγή χολίνης που είναι απαραίτητη για την εγκεφαλική ανάπτυξη.
Αυγά: Τα αυγά περιέχουν αμινοξέα, πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Μπορείτε να τα καταναλώσετε στο πρωινό σας ή το κυρίως γεύμα σας. Προσέχετε όμως καθώς τα ωμά αυγά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για εσάς και το μωρό σας.
Βατόμουρα: Τα βατόμουρα εκτός από υδατάνθρακες περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο. Επίσης, περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων. Μπορείτε να τα προσθέσετε στο γιαούρτι, τα smoothies και τα δημητριακά σας.
Πορτοκάλι: Το πορτοκάλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλίου και φυλλικού οξέος. Μπορείτε να το καταναλώσετε ως φρέσκο φρούτο ή σε χυμούς και smoothies.
Τυριά: Τα τυριά περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και πρωτεΐνες. Προσέχετε όμως να επιλέγετε πάντα παστεριωμένα τυριά για να αποφύγετε τις δηλητηριάσεις. Επίσης, επιλέγετε άπαχα τυριά (π.χ. ανθότυρο, το τυρί cottage, το κατίκι, η μυζήθρα και το κίτρινο τυρί έως 12% λιπαρών) για να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com