Τροφές για υγιή και λαμπερά μαλλιά από τη διατροφολόγο του Mothersblog

Ευσταθία Παπαδά

Το φθινόπωρο είναι μία εποχή που πολλοί από εμάς παρατηρούμε αυξημένη τριχόπτωση σε σχέση με άλλες περιόδους.

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών αλλά και στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Ενημερωθείτε παρακάτω για τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τα μαλλιά μας, καθώς και τροφές τις οποίες θα πρέπει να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, και κυρίως τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι εκείνα που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει μόνος του και κατά συνέπεια θα πρέπει να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων τους, τα ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος. Τροφές που είναι πλούσιες σε απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολωμός, τόνος), ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο, καθώς επίσης και ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

Βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικό οξύ. Και αυτές οι βιταμίνες φαίνεται να είναι πολύ σημαντικές για υγιή και λαμπερά μαλλιά. Βιταμίνη Β6 βρίσκουμε σε πλειάδα τροφών όπως οι μπανάνες, οι πατάτες, το ρύζι, το σιτάρι , η σόγια, τα αυγά και τα ψάρια. Κύρια πηγή βιταμίνης Β12 είναι τα ζωικά προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και το κοτόπουλο. Το φυλλικό οξύ βρίσκεται άφθονο σε φρούτα και λαχανικά, όπως οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Πρωτεΐνη. Άλλο ένα κρίσιμο συστατικό της διατροφής μας που διατηρεί τα μαλλιά μας υγιή είναι η πρωτεΐνη. Φροντίστε να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες μέσω ζωικών αλλά και φυτικών προϊόντων, όπως το άπαχο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, αλλά και τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Ψευδάργυρος. Καθώς η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να συμβάλει στην τριχόπτωση, καλό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.

Εάν παρά την ισορροπημένη διατροφή η τριχόπτωση συνεχίζεται, θα πρέπει να διερευνήσετε με τη βοήθεια του γιατρού σας, άλλες πιθανές αιτίες, όπως η αναιμία, οι θυρεοειδικές και άλλες ορμονικές διαταραχές.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved